PGT - Palniki Dual-Tube™ rozdział IV

Osoby, które kiedykolwiek miały styczność z grillowaniem, doskonale wiedzą jak ważne jest równomierne rozprowadzenie ciepła wewnątrz grilla oraz odpowiednie rozgrzanie rusztu. Nie tylko ułatwia to cały proces przygotowywania dań z grilla, ale także sprawia, że potrawy przygotowywane zarówno z przodu, jak i z tyłu rusztu będą przyrządzone tak samo i to w tym samym czasie. Największą przeszkodą dla producentów grilli w zapewnieniu komfortu przygotowania wielu dań jednocześnie oraz uzyskania porządnych do tego warunków jest fizyka.

Gaz wstrzyknięty pod ciśnieniem 37 mbar przez mały otwór dyszy w zaworze o średnicy mniej więcej 0,52 mm (średnica dysz różni się wielkością w zależności od modelu), rozprzestrzenia się wewnątrz palnika. Podobnie jak przy użyciu miotacza ognia, na samym początku gaz nie miesza się z powietrzem i nie spala. Im dalej od końcówki urządzenia, tym większy płomień uzyskamy, ponieważ dochodzi do lepszego wymieszania gazu propan-butan lub propan-tlen.

Właśnie dlatego, aby zapewnic optymalne wymieszanie gazu z tlenem na całej długości palnika, inżynierowie Broil King podczas projektowania palników do grilli zdecydowali się na droższe rozwiązania. W związku z tym dodali wewnątrz palnika dodatkową rurkę z otworami umieszczonymi na jego początku. Ten prozaicznie prosty zabieg wprowadza gaz w turbulencję, dzięki czemu ciśnienie gazu na całej długości palnika wyrównuje się, a mieszanka staje się jednolita. W rezultacie wysokość płomienia jest taka sama na całej długości palnika. Stąd nazwa Dual-Tube™. Tłumacząc na język polski, jest to "podwójna rurka". Technologia ta została opatentowana, co oznacza, że grille Broil King są jedynymi urządzeniami na rynku, które ją wykorzystują. Drugą decyzją inżynierów mającą na celu ulepszenie równomierności płomienia na całej długości palnika było wybranie dużego przekroju palnika. Średnica 32 mm powoduje, że tak jak w miotaczu ognia, gaz zasilający dokładnie miesza się z tlenem. 

(Palnik na zdjęciu został rozcięty w celu pokazania wewnętrznej tuby)

Podsumowując, wprowadzając technologię podwójnych rurek Dual-Tube™ oraz zwiększając średnicę palnika, zapewniliśmy równomierne ciśnienie wewnątrz palnika oraz odpowiednią mieszankę gazu z tlenem. Dzięki temu wysokość płomienia na całej długości palnika jest identyczna, a aromatyzery i ruszt w grillu uzyskują pożądaną temperaturę na całej głębokości piekarnika. 

Palniki Dual-Tube™ posiadają otwory, w których powstają płomienie po obu stronach, zapewniając równomierne rozprowadzenie ciepła, od prawej do lewej strony grilla. Tak więc trzy palnikowy Monarch™ posiada aż sześć rzędów płomieni. Z tego względu porównywanie grilli pod względem ilości palników nie jest dobrym pomysłem.

Duża średnica palnika, rurka w rurce oraz otwory po obu stronach palnika powodują, że palniki w grillu gazowym Broil King równomiernie rozprowadzają temperaturę, którą możesz precyzyjnie kontrolować przy użyciu zaworów Linear-Flow™ i pokręteł 180° Sensi-Touch™. 

Ostatnim wyróżnikiem palników Dual-Tube™ jest materiał, z którego są wykonane. Stal szlachetna czyni je odpornymi na duże skoki temperatur oraz kwasy grillowanych potraw. Palniki rozgrzewają się do temperatury nawet 600° i wychładzają do 25° w ciągu kilku minut. Grubość ścianki 1,2 mm powoduje, że będą funkcjonowały prawidłowo przez wiele lat. Jesteśmy tak pewni naszych palników Dual-Tube™, że oferujemy na nie 10 lat gwarancji.

Nie wszystkie palniki w grillach Broil King są takie same. Palniki tubowe nie posiadają technologii Dual-Tube, ich średnica jest o 20% mniejsza (porównując - technologia Dual-Tube™ zapewnia 32 mm średnicy, podczas gdy pojedyncza rurka 25.5 mm), okres gwarancyjny jest 5 lat krótszy, a waga, ze względu na średnicę oraz grubość ścianki, o 44% niższa. Palniki w tańszych modelach Broil King również posiadają otwory po obu stronach, a ich średnica jest większa od większości dostępnych na rynku urządzeń. Ma to istotne znaczenie, ponieważ wpływa na wyrównanie wysokości płomienia na całej długości palnika.

PGT - Performance grilling technology, czyli wydajny system grillowania stworzony przez Broil King to pięć kluczowych rozwiązań technologicznych, które wpływają na wydajność grillowania oraz smak uzyskany na grillu. Dowiedz się więcej o każdym z nich:

Przewiń do góry