- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na kebab gyros wieprzowy z sosem tzatziki
Przepis na kebab gyros wieprzowy z sosem tzatziki
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 2 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyRożen
TAKTemperatura w grillu (°C)
200°CMarta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
- około 2 kg karkówki (12-15 plastrów)
- 4 placki tortilli
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Sos tzatziki:
- 400g (duże opakowanie) gęstego jogurtu greckiego
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- opcjonalnie drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku
Sposób przygotowania
Marynata do karkówki - jak zrobić?
Kluczowym elementem, który decyduje o smaku karkówki pieczonej na rożnie, jest starannie dobrana mieszanina ziół oraz przypraw. To właśnie one nadają mięsu niepowtarzalny charakter i głębię smakową. Przyprawy takie jak: kminek, słodka papryka czy odrobina papryki chili wzmacniają naturalny aromat mięsa. Z kolei zioła, takie jak tymianek, dodają subtelnego, ale wyraźnego smaku, który doskonale równoważy intensywność pikantnych przypraw.
Karkówkę pokrój na 12-15 cienkich plastrów. Dokładnie wymieszaj wszystkie podane w przepisie przyprawy i starannie, obustronnie pokryj nimi każdy plaster. Mięso powinno marynować się przynajmniej godzinę, jeśli jednak masz możliwość, warto pozostawić je w przyprawach na całą noc.
Kebab gyros z grilla
Rozgrzej grill do temperatury 200°C. Zamarynowane plastry karkówki nabij ciasno na pręt z zestawu rożna obrotowego. Zabezpiecz mięso na końcach widelcami do rożna, aby nie przesuwało się w trakcie pieczenia. Umieść pręt na grillu i piecz do zarumienienia mięsa (około 1,5-2 godziny).
Pod piekącym się mięsem możesz umieścić brytfannę żeliwną. Pod koniec grillowania podpieczesz na niej placki tortilli. Pozostający w brytfannie tłuszcz skapujący z karkówki sprawi, że będą one miały doskonały smak.
Sos tzatziki - przepis
Ogórka obierz i wydrąż środek, zetrzyj na grubych oczkach i dokładnie odciśnij z wody. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ogórka z czosnkiem, jogurtem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodaj do smaku sól oraz drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku (opcjonalnie).
Tortilla z grilla z mięsem i sosem
Umieść placki tortilli w brytfannie tuż pod piekącym się mięsem. Za pomocą ostrego nożna ścinaj warstwy przypieczonego mięsa na podgrzaną tortillę. Ściągnij placki z grilla, polej mięso sosem. Na placku umieścić możesz również ulubione warzywa. Smacznego!
Potrzebne składniki
- około 2 kg karkówki (12-15 plastrów)
- 4 placki tortilli
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Sos tzatziki:
- 400g (duże opakowanie) gęstego jogurtu greckiego
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- opcjonalnie drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku
Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy