- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowanego bakłażana z sosem wietnamskim
Przepis na grillowanego bakłażana z sosem wietnamskim

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania:
20 min. /
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyGrillowany bakłażan to przystawka, która coraz częściej gości na grillach - i bardzo dobrze! Mimo swojej goryczki, której łatwo pozbyć się dzięki soli sprawdza się idealnie do dań z grilla. Grillowany bakłażan to ciekawa opcja przystawki z odważnym, kontrastującym smakiem, w postaci dodatku sosu wietnamskiego - nouc cham winegret. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się również jako dressing do innych sałatek.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1kg bakłażanów, przeciętych wzdłuż na pół
- olej o wysokim stopniu dymienia (np. z pestek winogron lub ryżowy)
- sól morska
- 2 łyżki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
- garść posiekanej mięty, bazylii lub kolendry
- podsmażona szalotka lub czosnek (opcjonalnie)
SOS NUOC CHAM WINEGRET
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka musztardy z gorczycą

Sposób przygotowania
SOS

Przygotuj sos nouc winegret, mieszając wszystkie składniki razem.
GRILLOWANIE

Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Posmaruj olejem bakłażany za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylaczem oleju Broil King. Posyp solą.
Grilluj bakłażany przez 4-6 minut, do czasu, aż ładnie się przyrumienią, a ich środek będzie miękki.
PODANIE

Na desce pokrój bakłażana w plasterki ok. 1 cm, następnie ułóż na talerzu z ziołami, posiekanymi orzeszkami i szalotką lub czosnkiem. Skrop kilka łyżeczkami sosu nouc winegret i podawaj do ulubionych przysmaków z grilla.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1kg bakłażanów, przeciętych wzdłuż na pół
- olej o wysokim stopniu dymienia (np. z pestek winogron lub ryżowy)
- sól morska
- 2 łyżki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
- garść posiekanej mięty, bazylii lub kolendry
- podsmażona szalotka lub czosnek (opcjonalnie)
SOS NUOC CHAM WINEGRET
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka musztardy z gorczycą
