Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. 20 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przyrządzenie pstrąga na grillu może wydawać się trudne. Często z obawy o to, że mięso się rozpadnie, zawijamy pstrąga w folię aluminiową, a wtedy grillujemy rybę tak naprawdę "gotując" ją zawiniętą w aluminium. Aby bezpiecznie grillować rybę taką jak pstrąg w całości, wykorzystaj ruszt w pozycji rynienkowej. Rozgrzej grilla do odpowiedniej temperatury i pamiętaj, aby zawsze natłuścić zarówno ruszty, jak i pstrąga przed grillowaniem.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Pstrąg grillowany:

  • 2 pstrągi
  • pęczek pietruszki
  • cytryna
  • sól, pieprz

Masło czosnkowe:

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować pstrąga na grilla?

Pstrągi na grilla umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz zewnątrz skrop cytryną, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Miękkie masło rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż na folię, zawiń jak cukierek i schowaj do zamrażarki.

Do brzucha ryby włóż plastry cytryny, masła oraz kilka gałązek pietruszki. Możesz dla pewności spiąć brzegi wykałaczkami namoczonymi w wodzie. Wierzch ryby spryskaj oliwą.

Jak zrobić pstrąga z grilla na grillu gazowym?

Rozgrzej ogrodowy grill do temp 200°C, ustaw palniki w pozycji medium-low a ruszt posmaruj olejem. Grilluj pstrąga przez 18-20 minut, pamiętając, aby w połowie czasu przewrócić rybę za pomocą szerokiej łopatki, wcześniej smarując jej wierzch oliwą. Ponieważ czas pieczenia może być zmienny w zależności np. od wagi lub temperatury, najlepiej upewnić się, że grillowany pstrąg jest gotowy, sprawdzając jego temperaturę. W ten sposób masz pewność, że ryba nie będzie surowa lub odwrotnie - wysuszona zbyt długim pieczeniem. Celuj w temperaturę 63°C. Do pomiaru wykorzystaj błyskawiczny termometr.

Pstrąga z grilla z czosnkiem i pietruszką podawaj z kawałkami cytryny. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane ziemniaczki.

Potrzebne składniki

Pstrąg grillowany:

  • 2 pstrągi
  • pęczek pietruszki
  • cytryna
  • sól, pieprz

Masło czosnkowe:

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry