- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - przepis
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. 20 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyPrzyrządzenie pstrąga na grillu może wydawać się trudne. Często z obawy o to, że mięso się rozpadnie, zawijamy pstrąga w folię aluminiową, a wtedy grillujemy rybę tak naprawdę "gotując" ją zawiniętą w aluminium. Aby bezpiecznie grillować rybę taką jak pstrąg w całości, wykorzystaj ruszt w pozycji rynienkowej. Rozgrzej grilla do odpowiedniej temperatury i pamiętaj, aby zawsze natłuścić zarówno ruszty, jak i pstrąga przed grillowaniem.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Pstrąg grillowany:
- 2 pstrągi
- pęczek pietruszki
- cytryna
- sól, pieprz
Masło czosnkowe:
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jak przygotować pstrąga na grilla?
Pstrągi na grilla umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz zewnątrz skrop cytryną, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Miękkie masło rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż na folię, zawiń jak cukierek i schowaj do zamrażarki.
Do brzucha ryby włóż plastry cytryny, masła oraz kilka gałązek pietruszki. Możesz dla pewności spiąć brzegi wykałaczkami namoczonymi w wodzie. Wierzch ryby spryskaj oliwą.
Jak zrobić pstrąga z grilla na grillu gazowym?
Rozgrzej ogrodowy grill do temp 200°C, ustaw palniki w pozycji medium-low a ruszt posmaruj olejem. Grilluj pstrąga przez 18-20 minut, pamiętając, aby w połowie czasu przewrócić rybę za pomocą szerokiej łopatki, wcześniej smarując jej wierzch oliwą. Ponieważ czas pieczenia może być zmienny w zależności np. od wagi lub temperatury, najlepiej upewnić się, że grillowany pstrąg jest gotowy, sprawdzając jego temperaturę. W ten sposób masz pewność, że ryba nie będzie surowa lub odwrotnie - wysuszona zbyt długim pieczeniem. Celuj w temperaturę 63°C. Do pomiaru wykorzystaj błyskawiczny termometr.
Pstrąga z grilla z czosnkiem i pietruszką podawaj z kawałkami cytryny. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane ziemniaczki.
Potrzebne składniki
Pstrąg grillowany:
- 2 pstrągi
- pęczek pietruszki
- cytryna
- sól, pieprz
Masło czosnkowe:
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku