- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na owoce morza z grilla
Przepis na owoce morza z grilla
Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 45 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŚredniOwoce morza to przysmak, który stopniowo zaczyna gościć na naszych stołach. Co powiesz na to, aby zrobić go na Twoim grillu? Dzięki brytfannie na żeberka przygotowanie dania nie będzie trudne i pracochłonne. Ostre kiełbaski, soczysta kukurydza i delikatne ziemniaki duszone razem w brytfannie, aby wydobyć głębie smaku. Świeże owoce morza - homar, krewetki i ostrygi dodaje się na samym końcu grillowania, aby otrzymać idealny smak. Dodaj - rozpuszczone masło, cytrynę i pietruszkę, aby podkreślić to, co najlepsze. Przygotuj to pyszne danie i zaskocz swoich bliskich!
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA OWOCE MORZA PRZYRZĄDZONE NA GRILLU:
- 500 g krewetek w pancerzach
- 500 g ostryg w muszlach
- 2 świeże homary
- 4 ostre kiełbaski
- 8 ząbków czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia np. olej ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy
- 3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
- 2 liście laurowe
- 4 kolby kukurydzy
- 4 szklanki wody
- kostka masła
- sól, pieprz
DO PODANIA:
- cytryna
- pęczek pietruszki lub kolendry
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE OWOCÓW MORZA NA GRILLU GAZOWYM
Minimum 30 minut przed grillowaniem wyjmij składniki z lodówki, muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Homara podziel na mniejsze kawałki, zdejmij pancerze z krewetek i oczyść ostrygi. Grillowanie rozpocznij od wyjęcia rusztów z grilla, użyj do tego uchwytu wielofunkcyjnego. Ruszty ostrożnie odłóż na bok, nie będą Ci na razie potrzebne. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Na aromatyzerach umieść żeliwną brytfannę do żeberek, wyjmij z niej stalowy ruszt. Zamknij pokrywę grilla i rozgrzej do temperatury 150°C. Do brytfanny wklej olej, musi on minimalnie pokrywać dno brytfanny. Na ruszcie obok przypiecz kiełbaski, grilluj je przez 3-4 minuty na każdej stronie. Ich skórka ma się lekko zbrązowić, jednak środek ma pozostać niedopieczony. Po przypieczeniu zdejmij je z rusztu i umieść na desce do krojenia i serwowania.
Przeciśnij 4 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do oleju. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i dodaj do czosnku. Grilluj przez ok. 4-5 minut do momentu, w którym cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Pamiętaj o tym, aby przemieszać składniki od czasu do czasu. Następnie, dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki, 2 liście laurowe i 1,5 łyżeczki klasycznej przyprawy do grilla. Grilluj wszystko razem przez około 2 minuty, po tym czasie dolej wody, załóż wieko na brytfannę i grilluj przez 15 minut przy zamkniętej pokrywie.
Czas na dodanie reszty składników. Kiełbasę pokrój w nieco grubsze plasterki, każdą kolbę kukurydzy podziel na 3 w miarę równe części. Pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na drobną kostkę i odłóż na bok, będziesz go potrzebował później. Otwórz pokrywę grilla i zdejmij wieko z brytfanny, najlepiej jak na ręce założysz rękawice skórzane, ochronią Cię przed poparzeniem. Zobacz, czy ziemniaki są gotowe, mają być lekko niedogotowane. Jeśli nie są jeszcze gotowe, grilluj je jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj do brytfanny pokrojoną kiełbasę i kukurydzę. Grilluj przez 5 minut, kiełbasa, która wcześniej była niedopieczona, teraz będzie gotowa do spożycia.
Kolejnym krokiem będzie dodanie przygotowanych wcześniej owoców morza. Brytfannę zakryj pokrywką i grilluj przy zamkniętej pokrywie przez 5 minut. Równocześnie, rozpuść masło w niewielkim rondelku na kuchence bocznej. Zrób to na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Po roztopieniu dodaj pokrojony czosnek i 1,5 łyżki klasycznej przyprawy do grilla. Wymieszaj delikatnie i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z palnika i odłóż na bok.
Używając łyżki cedzakowej, ostrożnie wyjmij zawartość brytfanny. Potrawę przełóż do dużego głębokiego naczynia lub brytfanny ze stali szlachetnej. Uważaj na to, aby większość powstałego w trakcie grillowania płynu pozostała w brytfannie, w której grillowałeś. Pokrój pietruszkę/kolendrę, a cytrynę przekrój na pół. Przed podaniem polej potrawę roztopionym masłem, posyp ziołami i dodaj połówki cytryny. Twoja potrawa jest gotowa do spożycia.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA OWOCE MORZA PRZYRZĄDZONE NA GRILLU:
- 500 g krewetek w pancerzach
- 500 g ostryg w muszlach
- 2 świeże homary
- 4 ostre kiełbaski
- 8 ząbków czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia np. olej ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy
- 3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
- 2 liście laurowe
- 4 kolby kukurydzy
- 4 szklanki wody
- kostka masła
- sól, pieprz
DO PODANIA:
- cytryna
- pęczek pietruszki lub kolendry