Przepis na owoce morza z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni

Owoce morza to przysmak, który stopniowo zaczyna gościć na naszych stołach. Co powiesz na to, aby zrobić go na Twoim grillu? Dzięki brytfannie na żeberka przygotowanie dania nie będzie trudne i pracochłonne. Ostre kiełbaski, soczysta kukurydza i delikatne ziemniaki duszone razem w brytfannie, aby wydobyć głębie smaku. Świeże owoce morza - homar, krewetki i ostrygi dodaje się na samym końcu grillowania, aby otrzymać idealny smak. Dodaj - rozpuszczone masło, cytrynę i pietruszkę, aby podkreślić to, co najlepsze. Przygotuj to pyszne danie i zaskocz swoich bliskich!

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA OWOCE MORZA PRZYRZĄDZONE NA GRILLU:

  • 500 g krewetek w pancerzach 
  • 500 g ostryg w muszlach
  • 2 świeże homary
  • 4 ostre kiełbaski
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia np. olej ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy
  • 3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
  • 2 liście laurowe
  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 szklanki wody
  • kostka masła
  • sól, pieprz

DO PODANIA:

  • cytryna
  • pęczek pietruszki lub kolendry
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE OWOCÓW MORZA NA GRILLU GAZOWYM

Minimum 30 minut przed grillowaniem wyjmij składniki z lodówki, muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Homara podziel na mniejsze kawałki, zdejmij pancerze z krewetek i oczyść ostrygi. Grillowanie rozpocznij od wyjęcia rusztów z grilla, użyj do tego uchwytu wielofunkcyjnego. Ruszty ostrożnie odłóż na bok, nie będą Ci na razie potrzebne. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Na aromatyzerach umieść żeliwną brytfannę do żeberek, wyjmij z niej stalowy ruszt. Zamknij pokrywę grilla i rozgrzej do temperatury 150°C. Do brytfanny wklej olej, musi on minimalnie pokrywać dno brytfanny. Na ruszcie obok przypiecz kiełbaski, grilluj je przez 3-4 minuty na każdej stronie. Ich skórka ma się lekko zbrązowić, jednak środek ma pozostać niedopieczony. Po przypieczeniu zdejmij je z rusztu i umieść na desce do krojenia i serwowania

Przeciśnij 4 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do oleju. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i dodaj do czosnku. Grilluj przez ok. 4-5 minut do momentu, w którym cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Pamiętaj o tym, aby przemieszać składniki od czasu do czasu. Następnie, dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki, 2 liście laurowe i 1,5 łyżeczki klasycznej przyprawy do grilla. Grilluj wszystko razem przez około 2 minuty, po tym czasie dolej wody, załóż wieko na brytfannę i grilluj przez 15 minut przy zamkniętej pokrywie.

 

Czas na dodanie reszty składników. Kiełbasę pokrój w nieco grubsze plasterki, każdą kolbę kukurydzy podziel na 3 w miarę równe części. Pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na drobną kostkę i odłóż na bok, będziesz go potrzebował później. Otwórz pokrywę grilla i zdejmij wieko z brytfanny, najlepiej jak na ręce założysz rękawice skórzane, ochronią Cię przed poparzeniem. Zobacz, czy ziemniaki są gotowe, mają być lekko niedogotowane. Jeśli nie są jeszcze gotowe, grilluj je jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj do brytfanny pokrojoną kiełbasę i kukurydzę. Grilluj przez 5 minut, kiełbasa, która wcześniej była niedopieczona, teraz będzie gotowa do spożycia. 

   

Kolejnym krokiem będzie dodanie przygotowanych wcześniej owoców morza. Brytfannę zakryj pokrywką i grilluj przy zamkniętej pokrywie przez 5 minut. Równocześnie, rozpuść masło w niewielkim rondelku na kuchence bocznej. Zrób to na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Po roztopieniu dodaj pokrojony czosnek i 1,5 łyżki klasycznej przyprawy do grilla. Wymieszaj delikatnie i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z palnika i odłóż na bok. 

Używając łyżki cedzakowej, ostrożnie wyjmij zawartość brytfanny. Potrawę przełóż do dużego głębokiego naczynia lub brytfanny ze stali szlachetnej. Uważaj na to, aby większość powstałego w trakcie grillowania płynu pozostała w brytfannie, w której grillowałeś. Pokrój pietruszkę/kolendrę, a cytrynę przekrój na pół. Przed podaniem polej potrawę roztopionym masłem, posyp ziołami i dodaj połówki cytryny. Twoja potrawa jest gotowa do spożycia. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA OWOCE MORZA PRZYRZĄDZONE NA GRILLU:

  • 500 g krewetek w pancerzach 
  • 500 g ostryg w muszlach
  • 2 świeże homary
  • 4 ostre kiełbaski
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia np. olej ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy
  • 3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla
  • 2 liście laurowe
  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 szklanki wody
  • kostka masła
  • sól, pieprz

DO PODANIA:

  • cytryna
  • pęczek pietruszki lub kolendry
recipe mask
Przewiń do góry