- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na pierś z kaczki z grilla
Przepis na pierś z kaczki z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Poziom trudności:
ŚredniStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
80 / 65Temperatura w grillu (°C)
250Przygotowując pierś z kaczki z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem wykorzystamy możliwości, jakie daje nam grill gazowy i przygotujemy dwie strefy grillowania. Jedna ze średnio nagrzanymi rusztami, w drugiej części palniki pod rusztami będą ustawione na minimum. Aby kontrolować na bieżąco temperaturę wewnętrzną, użyjemy termometru z sondą. Dla dodania drzewnego aromatu wykorzystamy stalową wędzarkę z pelletem.
W przypadku kaczki USDA rekomenduje temperaturę wewnętrzną 80°C, jednak wiele osób preferuje kaczkę przygotowaną na wzór czerwonego mięsa. Jeżeli należysz do tego grona, ściągnij mięso z grilla, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 55°C.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI - KACZKA Z GRILLA
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 4 duże śliwki (dowolna odmiana)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki płatków chilli lub pikantnej mieszanki przypraw
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka syropu imbirowego
- gałązka świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Przygotowanie grilla oraz skrzynki do wędzenia
Do stalowej skrzynki do wędzenia wsyp 2 garście pelletu i ustaw ją pod zewnętrznym rusztem, po stronie, na której będzie strefą z niższą temperaturą. Dwustronne ruszty Broil King obróć na stronę rynienkową. Pamiętając o dwóch strefach ciepła, rozgrzej grill. Dwa palniki ustaw na medium, dwa (w tym ten, nad którym stoi wędzarka) na minimum.
Grillowanie piersi z kaczki
Natnij skórę kaczki w romby, nie tnij zbyt głęboko, aby nie naciąć mięsa. Dość obficie oprósz solą i pieprzem. Sondę termometru wbij tak, aby jej czubek znajdował się w najgrubszej części piersi.
Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C, spryskaj ruszt olejem przy użyciu rozpylacza oleju lub natłuść go silikonowym pędzelkiem. Grillować zaczynamy po stronie z wyższą temperaturą. Połóż piersi kaczki na ruszcie skórą do dołu. Grilluj przez 4 minuty, na bieżąco kontroluj stopień wysmażenia skórki, chcemy uzyskać efekt mocno przypieczonej, ale niespalonej skórki. Czas grillowania po tej stronie może się różnić w zależności od ilości tłuszczu. Przekładamy mięso na drugą stronę i grillujemy 3 minuty.
Grillowanie piersi z kaczki
Po tym czasie, kiedy nadmiar tłuszczu się wytopi, przekładamy kaczkę na ruszt, pod którym ustawiona była niższa temperatura, zamykamy pokrywę grilla i grillujemy ją kolejne 5 minut z każdej strony. Na bieżąco kontroluj temperaturę wewnętrzną, ściągnij pierś z rusztu, kiedy temperatura osiągnie 65°C i daj jej odpocząć przez 5-10 minut. Zanim pokroisz, temperatura wewnętrzna wzrośnie jeszcze 5-10 stopni. Termometr wyciągnij dopiero wtedy, gdy mięso odpocznie, inaczej z mięsa wypłyną soki i będzie suche.
Grillowane śliwki do kaczki
W czasie gdy kaczka odpoczywa, przygotuj śliwki, usuń pestki i pokrój je w ósemki. Wymieszaj z łyżką oliwy, płatkami chilli i szczyptą soli. Śliwki podpiecz na grillu przez 5 minut, zamknij pokrywę, dzięki temu śliwki zyskają wędzony aromat. Do miski dodaj sok z pomarańczy, oliwę, ocet, syrop imbirowy i tymianek. Przełóż grillowane śliwki i delikatnie wymieszaj.
Serwowanie piersi z kaczki
Kaczkę pokrój w plastry i podawaj z mieszanką ulubionych sałat, śliwkami i lampką czerwonego wina.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI - KACZKA Z GRILLA
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 4 duże śliwki (dowolna odmiana)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki płatków chilli lub pikantnej mieszanki przypraw
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka syropu imbirowego
- gałązka świeżego tymianku