- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kaszotto z kurczakiem i borowikami
Przepis na kaszotto z kurczakiem i borowikami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CJesień to okres, podczas którego na talerzach w wielu domach królują grzyby. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem ich wyrazistość pozwala podkręcić smak niejednej potrawy. Doskonałym tego przykładem jest danie wykonane na podstawie dzisiejszego przepisu. Zestawienie dających delikatny orzechowy posmak borowików z aromatycznym kurczakiem i sycącą na długo kaszą to doskonała recepta na pyszny i rozgrzewający jesienny posiłek.
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do zamarynowania kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- 0,5 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 600 gramów borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- świeży tymianek
- 1 litr bulionu
- wybrana mieszanka ziół np. przyprawa Mediterranean Roast
Opcjonalnie:
- garść startego parmezanu
- posiekany szczypiorek
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
Marynowanie kurczaka
Pokrój kurczaka na desce w około dwucentymetrową kostkę. Dodaj majeranek, tymianek, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż do miski i odstaw na godzinę do zamarynowania.
Przygotowanie borowików i pozostałych składników
Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę. Borowiki delikatnie opłucz (lub oczyść za pomocą mokrej ściereczki), a następnie pokrój na plastry. Mniejsze grzyby pozostaw w całości. Dzięki temu będą bardziej wyczuwalne w potrawie.
Podsmażanie składników
Za pomocą wielofunkcyjnego uchwytu umieść wok żeliwny w miejscu jednej kratki rusztu i rozgrzej go do temperatury około 180°C. Dodaj olej oraz pokrojoną cebulkę. Smaż do momentu, aż będzie zeszklona. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smaż mięso kilka minut. Gdy się zarumieni umieść w woku grzyby oraz kaszę i podsmażaj razem jeszcze przez moment.
Wolne grillowanie
Sposób podania
Gotowe danie przełóż do miseczek i w zależności od preferencji posyp startym parmezanem, szczypiorkiem lub natką pietruszki do smaku.
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do zamarynowania kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- 0,5 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 600 gramów borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- świeży tymianek
- 1 litr bulionu
- wybrana mieszanka ziół np. przyprawa Mediterranean Roast
Opcjonalnie:
- garść startego parmezanu
- posiekany szczypiorek
- posiekana natka pietruszki