Przepis na kaszotto z kurczakiem i borowikami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Jesień to okres, podczas którego na talerzach w wielu domach królują grzyby. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem ich wyrazistość pozwala podkręcić smak niejednej potrawy. Doskonałym tego przykładem jest danie wykonane na podstawie dzisiejszego przepisu. Zestawienie dających delikatny orzechowy posmak borowików z aromatycznym kurczakiem i sycącą na długo kaszą to doskonała recepta na pyszny i rozgrzewający jesienny posiłek.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do zamarynowania kurczaka:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 200 gramów kaszy gryczanej
  • 600 gramów borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • świeży tymianek
  • 1 litr bulionu
  • wybrana mieszanka ziół np. przyprawa Mediterranean Roast

Opcjonalnie:

  • garść startego parmezanu
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie kurczaka

Pokrój kurczaka na desce w około dwucentymetrową kostkę. Dodaj majeranek, tymianek, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż do miski i odstaw na godzinę do zamarynowania.

Przygotowanie borowików i pozostałych składników

Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę. Borowiki delikatnie opłucz (lub oczyść za pomocą mokrej ściereczki), a następnie pokrój na plastry. Mniejsze grzyby pozostaw w całości. Dzięki temu będą bardziej wyczuwalne w potrawie.

Podsmażanie składników

Za pomocą wielofunkcyjnego uchwytu umieść wok żeliwny w miejscu jednej kratki rusztu i rozgrzej go do temperatury około 180°C. Dodaj olej oraz pokrojoną cebulkę. Smaż do momentu, aż będzie zeszklona. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smaż mięso kilka minut. Gdy się zarumieni umieść w woku grzyby oraz kaszę i podsmażaj razem jeszcze przez moment.

Wolne grillowanie

Do przysmażonych składników wlej litr bulionu (możesz przygotować go wcześniej na kuchence bocznej) i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, wybraną wcześniej mieszankę ziół oraz sól i pieprz do smaku.
Grilluj całość około 30 minut. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, by uniknąć przypaleń.

Sposób podania

Gotowe danie przełóż do miseczek i w zależności od preferencji posyp startym parmezanem, szczypiorkiem lub natką pietruszki do smaku.

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do zamarynowania kurczaka:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 200 gramów kaszy gryczanej
  • 600 gramów borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • świeży tymianek
  • 1 litr bulionu
  • wybrana mieszanka ziół np. przyprawa Mediterranean Roast

Opcjonalnie:

  • garść startego parmezanu
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki
recipe mask
Przewiń do góry