- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowaną pierś z kaczki marynowana sosem sojowym i miodem
Przepis na grillowaną pierś z kaczki marynowana sosem sojowym i miodem

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
13 godz. /
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyMarzenie każdego mięsożercy to idealnie przyrządzona kaczka, nie przeciągnięta, różowa w środku, soczysta i pełna smaku. Taka kaczka to pomysł zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub jako dodatek do wielu sałatek.

Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
- 300ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
- 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- szczypta soli

Sposób przygotowania
Marynata do piersi z kaczki

Sos sojowy, miód, olej z prażonego sezamu i szczyptę soli połącz w miseczce. Kaczkę osusz ręcznikiem, wytnij polędwiczki, natnij kratkę od strony skóry. W głębszym naczyniu umieść kaczkę i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw na noc do lodówki, postaraj się co parę godzin przekręcać kaczkę w marynacie. Kaczkę wyjmij co najmniej 20 minut przed grillowaniem i pozostaw temperaturze pokojowej.
Grillowanie piersi z kaczki

Ruszty grilla umieść stroną rynienkową do góry, w pozycji pochylonej i spryskaj olejem rzepakowym za pomocą rozpylacza oleju. Grill nagrzej do temperatury 180°C. Kaczkę grilluj od strony skóry przez ok. 5-6 minut, podczas grillowania możesz zamknąć grill na maksymalnie 2 minuty. Po tym czasie przewróć piersi skórą do dołu, grilluj kolejne 4-5 minut. Po tym czasie każdy kawałek mięsa owiń szczelnie w papier rzeźniczy lub bawełnianą ściereczkę i pozostaw na około 7 minut, by kaczka odpoczęła.
Podawanie

Skóra może być mocno skarmelizowana, jeżeli nie lubisz tego smaku, to przed podaniem usuń skórę. Pierś najlepiej smakuje pokrojona w plasterki i delikatnie skropiona marynatą.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
- 300ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
- 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- szczypta soli
