- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na faszerowane roladki z kurczaka z grilla z karmelizowanymi jabłkami
Przepis na faszerowane roladki z kurczaka z grilla z karmelizowanymi jabłkami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/753/480/8/11/fp/images/przepisy/przepis-na-faszerowane-roladki-z-kurczaka-z-karmelizowanymi-jablkami-z-grilla/roladki-z-kurczakiem-z-karmeliozwanymi-jablkami-06.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
1 godz. 10 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyRoladki faszerowane to świetna propozycja obiadowa. Jeśli jesteś miłośnikiem kurczaka, to na pewno ten przepis dodasz do swoich pozycji obiadowych w menu. Kurczak z grilla jest soczysty i aromatyczny, a jabłka dodają mu słodyczy. Roladki są łatwe do przygotowania i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Faszerowane roladki z kurczaka to dobry przepis na obiad zarówno dla całej rodziny jak i do lunch box'a do pracy. Kurczak faszerowany śliwką, boczkiem i orzechami to pyszna mieszanka smaków, która przypadnie do gustu całej rodzinie.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/577/529/116/22/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/aleksandra-juszkiewicz-masterchef-572355-gallery-big.jpg)
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki na faszerowane roladki drobiowe
- 1,5 piersi z kurczaka (ok 1,2 kg)
- 12 śliwek suszonych
- Garść orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
- 150 g boczku wędzonego
- 3 duże jabłka
- 2 pełne łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- Przyprawa cape herb&spice louisiana cajun rub
- Parę gałązek świeżego tymianku
- Sól, pieprz
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie drobiowych roladek faszerowanych
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/758/474/8/24/fp/images/przepisy/przepis-na-faszerowane-roladki-z-kurczaka-z-karmelizowanymi-jablkami-z-grilla/roladki-z-kurczakiem-z-karmeliozwanymi-jablkami-02.jpg)
Piersi z kurczaka potnij płasko na plastry (tak jak na kotlety de volaille), przykryj folią i delikatnie roztłucz tłuczkiem do mięsa. Płaty kurczaka przypraw z każdej strony przyprawą louisiana cajun rub od Cape Herb&Spice. W miseczce wymieszaj posiekane orzechy, pokrojone w kostkę śliwki (zostaw 5 śliwek do sosu) i boczek. Na każdy kawałek piersi wyłóż po łyżce farszu i zawiń szczelnie pierś z kurczaka. Jeżeli roladki faszerowane się rozpadają możesz wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowana faszerowana pierś z kurczaka jest gotowa na grillowanie.
Grillowanie faszerowanych roladek i jabłek w żeliwnym woku
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/756/491/8/7/fp/images/przepisy/przepis-na-faszerowane-roladki-z-kurczaka-z-karmelizowanymi-jablkami-z-grilla/roladki-z-kurczakiem-z-karmeliozwanymi-jablkami-04.jpg)
W grillu umieść wok żeliwny, ruszty umieść stroną stożkową do góry, rozpyl olej na ruszty i wok za pomocą rozpylacza oleju. Rozgrzej grill do 170 stopni Celsjusza. Roladki z kurczaka grilluj z każdej strony ok 8 minut. Do woka wyłóż pokrojone w cząstki (pozbawione gniazd nasiennych), jabłka pozostałe śliwki, tymianek, masło oraz miód. Mieszaj składniki za pomocą łopatki. Kiedy jabłka zaczną robić się miękkie dodaj wino i odczekaj parę chwil, aż alkohol wyparuje. Karmelizowanie jabłek jest łatwe, ważne aby często je mieszać. Kiedy ładnie się zeszklą a alkohol wyparował oznacza to, że jabłka są gotowe.
Podawanie roladek drobiowych z karmelizowanymi jabłkami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/730/492/12/5/fp/images/przepisy/przepis-na-faszerowane-roladki-z-kurczaka-z-karmelizowanymi-jablkami-z-grilla/roladki-z-kurczakiem-z-karmeliozwanymi-jablkami-05.jpg)
Roladki podawaj na sosie z karmelizowanych jabłek i wina.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/753/480/8/11/fp/images/przepisy/przepis-na-faszerowane-roladki-z-kurczaka-z-karmelizowanymi-jablkami-z-grilla/roladki-z-kurczakiem-z-karmeliozwanymi-jablkami-06.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki na faszerowane roladki drobiowe
- 1,5 piersi z kurczaka (ok 1,2 kg)
- 12 śliwek suszonych
- Garść orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
- 150 g boczku wędzonego
- 3 duże jabłka
- 2 pełne łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- Przyprawa cape herb&spice louisiana cajun rub
- Parę gałązek świeżego tymianku
- Sól, pieprz
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)