- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Pellet - Przepis na wędzoną pierś z kaczki
Pellet - Przepis na wędzoną pierś z kaczki

Metoda przyrządzenia:
WędzenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
57Temperatura w grillu (°C)
177Idealnie wypieczone i soczyste mięso z kaczki, to wyzwanie dla każdego początkującego szefa kuchni, jednak przygotowanie jej na grillu Pellet jest prostsze, niż myślisz. Chrupiąca skórka z aromatycznym maślanym tłuszczykiem to znak rozpoznawczy doskonale wypieczonej piersi z kaczki. Słodkie akcenty przyprawy BBQ subtelnie podkreślą wyrazisty smak mięsa.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ PIERŚ Z KACZKI:
- 2 duże piersi z kaczki z warstwą tłuszczu pod skórką
- przyprawa BBQ

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE WĘDZONEJ PIERSI Z KACZKI NA GRILLU PELLET

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). Umieść płytę żeliwną (#11239 dla Regal Pellet lub #11242 dla Crown Pellet) lub stalową płytę do grillowania na grillu, płaską stroną do góry, aby się rozgrzała. Wytrzyj do sucha kacze piersi, następnie natnij tłuszczyk ostrym nożem w kratkę. Pomoże to wytopić tłuszcz oraz da lepsze efekty reakcji Maillarda. Ułóż piersi tłuszczem w dół i pozwól im piec się przez kilka minut, od czasu do czasu poruszając, aby uniknąć przywieraniu i przypaleniu się. Tłuszcz powinien stracić znaczną objętość i przyjąć piękną złoto-brązową barwę w ciągu 15-20 minut.
PODAWANIE

Gdy kaczka złapie piękną złotą barwę intensywnie oblej ją wytopionym tłuszczem, następnie zdejmij piersi z grilla i dopraw przyprawą BBQ. Umieść piersi na ruszcie i piecz do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 57ºC. Podaj z ulubionymi dodatkami, chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ PIERŚ Z KACZKI:
- 2 duże piersi z kaczki z warstwą tłuszczu pod skórką
- przyprawa BBQ
