Wybór grilla gazowego do ogrodu może okazać się wyzwaniem. Zwłaszcza jeśli nie wiesz, na co zwrócić uwagę i co odróżnia dobry grill gazowy od przeciętnego. Aby wybrać grilla wysokiej jakości i cieszyć się nim przez długi czas, a nie tylko sezon czy dwa, warto zwrócić uwagę nie tylko na design, ale również rozwiązania, które zostały zastosowane przy jego produkcji. To właśnie od nich zależy bowiem smak i aromat grillowanych potraw. Nie bez znaczenia jest również sposób czyszczenia urządzenia oraz metoda obsługi. W tym artykule skupimy się na ośmiu najważniejszych zagadnieniach, nad którymi podczas porównywania grilli gazowych zastanawia się większość osób.

  1. Najważniejsze elementy systemu grillowania - na co zwrócić uwagę?

  2. Kuchenka boczna i rożno -do czego są potrzebne?

  3. Jakiej wielkości grilla gazowego wybrać?

  4. Ile kosztuje grillowanie na gazie?

  5. Serwis i gwarancja

  6. Osprzęt i akcesoria

  7. Jakość grilli gazowych

  8. Najczęściej zadawane pytania

1. Grill gazowy - najważniejsze elementy systemu grillowania, czyli na co zwrócić uwagę.

Rozpoczynamy od najważniejszego, czyli systemu grillowania. Jest kilka kluczowych cech, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze nowego grilla gazowego, aby cieszyć się doskonałym smakiem i wygodą użytkowania.

Piekarnik

Nowoczesne grille gazowe dają użytkownikowi wiele możliwości. W dużym stopniu wpływa na to odpowiednia budowa grilla gazowego. Najważniejsze, aby ogrodowe grille gazowe miały pokrywę. Zapewni ona możliwość osiągania wysokiej oraz równomiernej temperatury.

Grill gazowy - ruszt

Zasada wyboru rusztu jest prosta. Im cięższy ruszt tym lepszy. Duża masa utrzymuje więcej ciepła przez dłuższy czas. Dzięki temu ruszt pozostanie rozgrzany nawet po otwarciu pokrywy, położeniu na nim zimnego mięsa oraz gdy zapragniesz grillować w trakcie mroźniej zimy. 

Przeprowadź test małego palca. Jak głęboko jesteś w stanie włożyć mały palec między żeberka rusztu? Małe odległości między żeberkami rusztu ograniczą prawdopodobieństwo wpadnięcia mniejszych kawałków mięsa czy warzyw pod ruszt. 

W grillowaniu najważniejsza jest przyjemność a mało kto lubi sprzątać. Dlatego sprawdź czy żeberka rusztu są proste i czy ruszt posiada małą liczbę poprzecznych łączeń. Takie rozwiązanie sprawia, że pozostałości po grillowaniu nie utkną w zakamarkach, a czyszczenie szczotką drucianą będzie szybkie i proste. 

Żeliwny czy stalowy?

Na to pytanie nie ma właściwej odpowiedzi. Ruszt wykonany z żeliwa jest dwustronny i oferuje większą moc, natomiast ruszt ze stali szlachetnej jest trwalszy, ma dłuższy okres gwarancji i nie konserwowany po grillowaniu, wybaczy mniej uwagi. 

RADA: Szukaj ciężkiego rusztu z małymi odległościami między prostymi żeberkami oraz małą ilością pomiędzy nimi. Najlepsze rezultaty osiągniesz na dwustronnym ruszcie żeliwnym lub wykonanym ze stali szlachetnej. 

 

Aromatyzery w grillu gazowym

Aromatyzery w grillu gazowym to źródło smaku. Są to pofalowane blaszki między rusztem a palnikami. W celu uzyskania wyrazistego smaku najlepiej, żeby pokrywały jak największą przestrzeń pod rusztem. W ten sposób uzyskasz trzy korzyści:
Soki i tłuszcze, skapujące na rozgrzany aromatyzer, odparują do potrawy, nadając jej charakterystycznego smaku z grilla. Grill posiadający małe aromatyzery nie będzie w stanie odparować soków, ponieważ wylądują one na dnie piekarnika, zabierając ze sobą cały aromat.
Równomierne rozprowadzenie ciepła, dzięki czemu grillowanie będzie prostsze i efektywniejsze.
Zabezpieczenie palników przed skapującymi kwasami i tłuszczem z grillowanych potraw. 

RADA: Szukaj grilla z aromatyzerami pokrywającymi dużą część przestrzeni pod rusztem.

Grill gazowy - Palniki

Palniki to silnik grilla. Nie widać ich, ale odgrywają kluczową rolę. Powinny podobnie jak ruszty być ciężkie i solidne, mieć dużą średnicę oraz otwory z płomieniami po obu stronach tuby. Dzięki temu rozwiązaniu zyskujesz dwa razy więcej źródeł ciepła, a co za tym idzie szybsze rozgrzanie grilla, równomierną temperaturę oraz moc potrzebną do grillowania steków. Dlatego liczba palników nie zawsze determinuje wydajność grilla. Sprawdź jak gruby jest palnik. Okres gwarancji jest dobrym wyznacznikiem jakości palnika. Duża odległość palnika od rusztu powoduje, że rozprowadzenie ciepła będzie lepsze, a potrawy nie będą się przypalać. 

RADA: Szukaj grubych palników z dwoma rzędami płomieni.

Zawory oraz dysze

Kupując grilla gazowego sprawdź możliwość regulacji temperatury. Optymalne są pokrętła obracające się o 180º, ponieważ pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury. Ważne jest też, aby regulator był dostosowany do unikalnego na skalę światową ciśnienia gazu wykorzystywanego w Polsce. 

RADA: Szukaj zaworów z pokrętłami obracającymi się o 180º.

Szafka

Ekskluzywny grill gazowy to również ozdoba tarasu. Przed zakupem upewnij się, że do szafki zmieścisz najpopularniejszą w Polsce dużą 11 kg butlę z gazem. Podniesie to estetykę samego grilla jak i ogrodu oraz wygodę użytkowania. Duża butla zapewni Ci również wystarczającą ilość gazu na wiele grillowań bez konieczności częstej jej wymiany. 

RADA: Szukaj grilla gazowego, który zmieści 11 kg butlę z gazem.

Inne elementy

Jest wiele małych elementów, które robią różnicę. Zobacz czy pręty górnego rusztu są równoległe do tych głównych. Dzięki takiej konstrukcji łopatka lub szczypce nie będą wpadać między żeberka. Ponadto warto wybrać ruszt, który ma zabezpieczenie na końcu górnej półki, zapobiegające spadaniu jedzenia. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca, sprawdź czy grill posiada opuszczane półki boczne. Zanim dokonasz zakupu zwróć również uwagę na okresy gwarancyjne. Są one dobrym wyznacznikiem jakości wykonania grilla.

RADA: Szukaj grilla gazowego, który da Ci przyjemność z grillowania.

Szukaj grilla gazowego, który da Ci przyjemność z grillowania.

Jaki grill gazowy?

Pobierz Check Listę zakupu nowego grilla gazowego

Poznaj modele Broil King

2. Kuchenką boczna i rożno - czy to jest do czegoś potrzebne?

 

Wybierając grilla ogrodowego należy podjąć decyzję odnośnie dodatkowych funkcjonalności jakie oferuje grill gazowy. Są nimi kuchenka boczna oraz zestaw rożna obrotowego. 

Grille gazowe z kuchenką boczną

Kupując grilla gazowego, możemy zapomnieć o kuchni którą mamy w domu i przygotować wszystkie posiłki w ogrodzie na grillu. Grill, który posiada kuchenkę boczną oferuje szereg dodatkowych możliwości, których nie możemy zrobić na ruszcie. Może to być podsmażenie cebulki, podgrzanie sosu bbq, zagotowanie wody na herbatę lub zrobienie kawy w ekspresie moka. Od wielu fanów dowiadujemy się że wykorzystują kuchenkę również do smażenia np. kotletów schabowych aby nie powodować w domu nieprzyjemnego zapachu. Dla osób z kuchnią indukcyjną, palnik boczny okazał się również rozwiązaniem awaryjnym w przypadku braku prądu. 

W kuchenkę boczną wyposażone są grille gazowe, które posiadają na końcu nazwy 30, 40 i 90., zaś te z końcówką 10, 20, 70 nie posiadają kuchenki bocznej. Ważne jest aby podjąć decyzję odnośnie kuchenki bocznej przed zakupem grilla, ponieważ nie można jej dodać później. Jest to związane z tym, że urządzenie musi mieć odpowiednio dostosowany panel z pokrętłem do regulacji gazu oraz palnik (kuchenkę) wbudowany w boczną półkę. Istnieje za to możliwość ‘przekształcenia’ kuchenki w boczną półkę. Po prostu, gdy jej nie używamy, jednym ruchem ją zamykamy i wykorzystujemy jako blat roboczy. 

Grille gazowe - z zestawem rożna obrotowego

Pieczenie na rożnie jest niezwykle proste, efektowne i gwarantuje niezapomniane rezultaty. Ponieważ potrawa na pręcie jest w ciągłym ruchu, nie wyciekają z niej soki, dzięki czemu pozostaje soczysta. Zasadę działania możemy porównać do łyżki z miodem. Musimy ją obracać, aby utrzymać na niej miód. Dodatkowo umieszczony z tyłu grilla palnik, który wykorzystujemy do pieczenia, bezpośrednio opieka kurczaka, kaczkę, karkówkę lub cokolwiek innego. Ponieważ nasze danie się ciągle obraca, jest upieczone równomiernie, a płomień powoduje że skórka z zewnętrznej strony jest chrupiąca i pyszna. Pieczenie na rożnie to rozwiązanie, mówiąc żartobliwie, dla osób leniwych. Wystarczy nadziać mięso na pręt, włożyć je do grilla, odpalić palnik oraz elektryczny silnik i zamknąć pokrywę. Mięso piecze się dosłownie samo. Zestaw rożna podobnie jak kuchenka boczna posiadają szereg elementów, które muszą być zamontowane w grillu na etapie produkcji. Inwestując pieniądze w bardzo dobrej jakości grilla na wiele lat, warto wybrać urządzenie które poszerzy nasze możliwości kulinarne. Wszystkie grille z zestawem rożna, posiadają kuchenkę boczną. 

3. Grille gazowe - jakiej wielkości grilla kupić?

Powierzchnia rusztów w poszczególnych modelach grillach gazowych Broil King

Rozmiar ma znaczenie!

Wybór odpowiedniej wielkości grilla gazowego może okazać się wyzwaniem, szczególnie jeżeli jest to pierwszy grill gazowy. Z doświadczenia wiemy, że klienci zmieniający grilla węglowego na gazowy poszukują, a czasem kupują za małe urządzenia. Możliwości ogrodowego grilla gazowego różnią się od węglowego. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedzieć jakiej wielkości grilla wybrać. 

Umiejscowienie grilla

Pierwszym najważniejszym determinantem jest ilość miejsca, które możemy przeznaczyć na nowego grilla. Jeżeli jest to mały balkon warto zmierzyć jego wymiary i upewnić się, że nowy grill się zmieści.

Osoby z ograniczoną ilością miejsca powinny również zwrócić uwagę na półki boczne. Wybrane modele Broil King takie jak Monarch™, Baron™, Signet™ oraz inne posiadają składane blaty boczne. Ich opuszczenie pozwala na wykorzystywanie tylko jednej półki i zaoszczędzenie miejsca gdy nie używamy grilla.

Osoby z dużym patio lub tarasem, które nie martwią się ilością miejsca mają ten komfort, że nie muszą martwić się ograniczeniami jakie daje mała przestrzeń. Jednak to czy wybierzecie duże grille ogrodowe, czy też odwrotnie - grill gazowy mały, ma drugorzędne znaczenie. Ważne jest przede wszystkim, aby był on funkcjonalny i dostosowany do waszych potrzeb.

Dwa piekarniki

Najprostszą radą jaką kiedyś usłyszeliśmy na temat wielkości grilla było „z grillem jest jak z telewizorem, im większy tym lepszy”. Jest w tym sporo racji, ale zaglądnijmy głębiej. 

Imperial™ S 690, Imperial™ 690 oraz Regal™ 690 to trzy wyjątkowe modele w kolekcji Broil King, które posiadają dwa piekarniki. Umożliwia to szereg możliwości:

  1. ELASTYCZNOŚĆ    W małym piekarniku można przygotować romantyczną kolację dla żony. W dużym piekarniku można zrobić obiad dla rodziny, natomiast robiąc imprezę można wykorzystać dwa piekarniki. Duży piekarnik można wykorzystać do pieczenia na rożnie, a mały do grillowania. 

  2. TEMPERATURA    Dwa piekarniki umożliwiają również grillowanie w dwóch znacząco różnych temperaturach. W małym piekarniku można przyrządzić steki w wysokiej temperaturze, a w małym kurczaka i warzywa w niższej. Mały piekarnik można również wykorzystać do wędzenia, gdy na dużym robimy pizzę.

  3. ALERGIE I DANIA KOSZERNE    Dodatkowy piekarnik to również najlepsze miejsce do przygotowania dań dla osób, które mają alergię np. na owoce morza lub osoby które spożywają dania koszerne. Dwa piekarniki pozwalają na całkowite oddzielenie przygotowywanych dań. 

Wielkość rusztów

Wiele serii grilli gazowych Broil King takich jak Imperial™ lub Baron™ posiada modele, które różnią się wyłącznie wielkością rusztów, a co za tym idzie ilością palników i aromatyzerów. Seria Baron™ składa się z trzech modeli:
Baron™ seria 500, model 590, 520
Baron™ seria 400, modele S490, 490, 440 i 420
Baron™ seria 300, model 320

Baron z serii 300 posiada 3 palniki Dual-Tube™, nad którymi znajdują się trzy aromatyzery Flav-R-Wave™, nad którymi znajdują się trzy dwustronne żeliwne ruszty. 

Baron z serii 400 posiada jedną dodatkową kratkę rusztu, a co za tym idzie dodatkowy aromatyzer Flav-R-Wave™ i palnik Dual-Tube™. 

Podobnie z największym Baronem 520 lub 590. Posiada jedną kratkę dwustronnego rusztu więcej od Baronów z serii 400 i dwie więcej od Baronów z serii 300.

Górna półka

Porównując wielkość grilli warto zwrócić uwagę na dodatkowy ruszt umieszczony w pokrywie grilla lub na jego bocznych ściankach. Można wykorzystać go do:

  • Odłożenia ugrillowanych już dań aby pozostały ciepłe.

  • Grillowania delikatnych potraw jak np. grzanki z masłem czosnkowym lub bułki do burgerów.

  • Górna półka to świetne miejsce na grillowanie kiełbasy. Kładąc ją na ruszcie żeliwnym może przypiec się z zewnątrz i być zimna w środku. Natomiast kładąc ją na górnym ruszcie upiecze się doskonale.

  • Na górnym ruszcie można również przygotować np. ziemniaki w folii aluminiowej. Brak bezpośredniego płomienia powoduje, że górna półka jest dobrym miejscem do grillowania pośredniego.

Warto również przypomnieć, że górną półkę można z łatwością wyjąć z grilla.
Modele z serii Signet™, Royal™, Gem™ i Porta-Chef™ posidają większe górne półki od modeli z serii Imperial™, Regal™, Baron™, Crown™, Crown™ Classic ze względu na sposób ich mocowania.

Na wybór wielkość rusztów należy spojrzeć uwzględniając co planuję grillować oraz dla ilu osób. 

Dla ilu osób?

Nie ma jednoznacznej i prostej odpowiedzi na to pytanie. Najlepiej zastanowić się jakie potrawy lubimy jeść z grilla i co zamierzamy grillować.

Monarch™ 390

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

834283PL

Małe grille gazowe

takie jak BK™, Porta-Chef™, Gem™, Royal™ i Monarch™ są dobrym rozwiązaniem dla 2-4 osób. Nie oznacza to, że nie obsłużymy nimi imprezy dla 8 osób. Będzie to po prostu trudniejsze, będzie wymagało lepszej organizacji i nie wszyscy dostaną jedzenie w tym samym momencie.

Signet™ 390

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

946883PL

Przymierz grilla

Baron™ 490

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

875283PL

Przymierz grilla

Regal™ S 490

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

996383PL

Przymierz grilla

Grille gazowe średniej wielkości

takie jak Signet™, Barony z serii 400, Regal™ S 490 i Imperial™ S 490 to grille dla 2-8 osób. Zapewniają zdecydowanie większą elastyczność. Zdecydowanie łatwiej jest na nich przygotować obiad dla 8 osób. Organizując rocznicę, imieniny lub urodziny obsłużymy na nich nawet 20 osób. Bez problemu zmieścimy w nich różnego rodzaju akcesoria, zostawiając miejsce na ruszcie do tradycyjnego grillowania. 

Imperial™ 690

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

997783PL

Przymierz grilla

Baron™ 590

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

876283PL

Przymierz grilla

Regal™ S 590

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

998383PL

Przymierz grilla

Duże grille gazowe

czyli Imperial™ S 690 i 690, Imperial™ S 590, Regal™ S 590, Baron™ 590 i 520 to grille dla 4-12 osób. Oferują największą powierzchnię rusztów. Można na nich zrobić naprawdę dużą imprezę, ale również grillować dla 2 osób. Grille gazowe Broil King posiadają dedykowane pokrętła do każdego z palników. Dzięki temu można wykorzystać tylko część powierzchni rusztów.

Pamiętaj, że nigdy nie chcesz zatłoczyć swojego rusztu. Kiedy położysz zbyt dużo jedzenia na małym ruszcie, będziesz mieć trudność z obracaniem i przekręcaniem swoich potraw. Potrzebujesz miejsca do zarządzania swoim jedzeniem.

Możemy również wykorzystać wizualizację przykładowego grillowania. Ile burgerów zmieści się na ruszcie? Ile steków położę na grillu, który mnie interesuje? Czy zmieszczę 4 steki i brytfannę do warzyw?

Co będę grillować?

Rozmawiając z naszymi klientami widzimy, że zmienia się sposób w jaki grillują w ogrodzie. Polacy coraz częściej grillują warzywa. Eksperymentują również z owocami. Ze względu, że na grillu przygotowują cały posiłek, nie tylko mięso, potrzebne jest więcej mięsa. Niejednokrotnie warzywa zajmują więcej miejsca niż mięso. Wyobraź sobie pokrojoną w plasterki cukinię lub bakłażana. Plasterki z łatwością zajmą dwie kratki rusztu w Baronie lub jedną większą w Monarchu. Z tego względu lepiej wybrać większego grilla. 

Kolejnym powodem wyboru większego grilla są wszystkie wyjątkowe możliwości grilla gazowego. Jeżeli chcesz robić pizzę na grillu, smażyć na płycie żeliwnej i zrobić kurczaka na stojaku, będziesz potrzebować większego grilla. Płyta żeliwna w modelach Baron™ zajmuje 2 kratki rusztu. Wybierając Barona z serii 300 2/3 rusztu zajmie płyta żeliwna. Kupując Barona z serii 400 płyta zajmie połowę powierzchni do grillowania. W grillach z serii Monach™ i Signet™ płyta wykonana z żeliwa zawsze zajmuje połowę powierzchni do grillowania. 

Wyobraź sobie, że chcesz jednocześnie robić pizzę i udka. Wkładając kamień do pizzy do grilla wielkości Baron 320, nie będziesz mieć już praktycznie miejsca na nic innego. Większy grill pozwala na umieszczenie kamienia do pizzy i jednoczesne grillowanie po prawej lub lewej stronie rusztów. 

Kamień do pizzy z łopatą o średnicy 34,5 cm (bez uchwytów) nie zmieści się w mniejszych grillach np. Monarchu i Signecie. Z tego względu lepiej wybrać grilla Baron lub Regal™. 

Wybierając nowego grilla włóż do niego akcesoria, które planujesz wykorzystać lub nabyć w przyszłości. Zobaczysz w ten sposób ile miejsca zostaje do tradycyjnego grillowania. 

Broil King w celu optymalizacji miejsca na ruszcie stworzył specjalną serię akcesoriów Do More, które wykorzystują rozmiar jednej kratki rusztu grilli z serii Imperial™, Regal™, Baron™, Crown™ i Crown™ Classic. Możesz je zobaczyć tutaj.

Mniejsze grille Broil King takie jak Baron™ serii 300, Gem™ lub Royal™, Porta-Chef™ , BK™ nie posiadają zestawu rożna obrotowego.

Techniki grillowania - grillowanie pośrednie
Jeżeli chcesz grillować pośrednio, większy grill będzie lepszym rozwiązaniem.

Dzięki unikalnej budowie piekarnika, grille Broil King mogą być używane także do pieczenia konwekcyjnego: potrawy nie są stawiane bezpośrednio nad źródłem ciepła, ale są ogrzewane przez obieg gorącego powietrza. Takie pośrednie pieczenie to technika wolniejszego przyrządzania dużych kawałków mięsa czy drobiu. 
Jedną z metod pieczenia pośredniego jest zgaszony palnik. Należy pod rusztem umieścić tacę pośrodku grilla, a następnie napełnić ją wodą lub innym odpowiednim płynem. Uruchamiamy tylko palniki zewnętrzne, a mięso umieszczamy pośrodku nad brytfanną. Grillując pośrednio zawsze zamykamy pokrywę. 
Z tego względu lepiej wybrać większego grilla z minimum trzema palnikami.  

Ilość Palników

Grill powinien mieć minimum trzy palniki, ze względu na grillowanie pośrednie. Więcej palników oferuje również bardziej równomierne rozprowadzenie temperatury, lepszą kontrolę nad procesem grillowania. Dodatkowo można mieć w grillu strefy o różnych temperaturach. Ze względu na elastyczność i kontrolę, rekomendujemy grille z minimum trzema palnikami. 

Wysokość piekarnika

Ważne, aby piekarnik w grillu był wysoki. Wysoka pokrywa zapewnia lepszą cyrkulację ciepła, a co za tym idzie szybsze grillowanie. Wysoka pokrywa grilla umożliwia również grillowanie kurczaka lub kaczki w pozycji pionowej na specjalnym stojaku. 

4. Ile kosztuje grillowanie na gazie?

 

Koszt jednego grillowania na gazie jest trudny w określeniu, ze względu na fakt, że wiele czynników wpływa na to ile gazu zużyjemy w trakcie przygotowywania posiłku. Wpływa na to między innymi temperatura zewnętrzna, wielkość grilla oraz typ potraw które grillujemy, ponieważ do nich dostosowujemy temperaturę rusztu. Duży wpływ na sam koszt ma również cena gazu. Przyjmując założenia, które odpowiadają realiom możemy śmiało powiedzieć, że jedna godzinna grillowania na gazie na średniej wielkości grillu to koszt zaledwie 1,50 zł / 2,00 zł. Jest to znacząco mniej niż grillowanie na węglu. Dodatkowo butla z gazem wystarcza na około 35/40 godzin grillowania. 

Powodem dla którego grille gazowe Broil King są tak oszczędne jest ich wyjątkowa konstrukcja. Izolowane piekarniki, zamknięte od dołu dno piekarnika, ciężkie żeliwne dwustronne ruszty, palniki z otworami po obu stronach. To wszystko powoduje, że grille są ciężkie i działają jak termos. Raz rozgrzane, fantastycznie trzymają temperaturę, co sprzyja grillowaniu, ale również ogranicza zużycie gazu. 

Jeżeli chcesz zapoznać się z dokładnymi wyliczeniami unikalnymi dla każdego z ogrodowych grilli gazowych Broil King odwiedź nasz artykuł poświęcony tej tematyce. Kliknij tutaj

 

5. Serwis, gwarancja i części

 

Wybierając nowego grilla warto kupić urządzenie, które cechuje się niezawodnością. Najlepszym miernikiem niezawodności są okresy gwarancyjne oraz opinie innych użytkowników. Okresy gwarancyjne sugerują z jakich materiałów wykonane są urządzenia i jak pewny ich jakości jest producent. Grille gazowe Broil King posiadają bardzo długie okresy gwarancyjne. Przykładowo palniki Dual-Tube objęte są 10 letnim okresem gwarancyjnym, a większość piekarników gwarancją dożywotnią. 

Sama gwarancja to jednak nie wszystko. Broil King w Polsce to również wysokiej klasy serwis, pracownicy, którzy posiadają wiedzę na temat sprzedawanych urządzeń oraz doświadczenie w ich naprawie, zdobyte przez ponad 18 lat sprzedaży grilli gazowych kanadyjskiej marki. 

Części zamienne jak palniki, aromatyzery i ruszty, które wymagają wymiany po kilku latach, można dostać bez problemu na terenie całej Polski w salonach sprzedaży Broil King. Podobnie z częściami serwisowymi, które dostępne są w magazynie w Polsce, dzięki czemu naprawa grilla z jakiegokolwiek powodu będzie przebiegała sprawnie. Słyszeliśmy już różne dziwne historie, od silnych wiatrów które zdmuchnęły 80 kg grilla z tarasu po drabiny które upadając zarysowały pokrywę grilla. Nie ważne ile lat ma Twój grill, będziemy mieć do niego części i pomożemy Ci go naprawić. 

 

Dowiedz się więcej na temat serwisu

 

6. Osprzęt i akcesoria

 

Sam grill gazowy to dopiero początek przygody z grillowaniem. Do grilla gazowego można  dokupić również szereg akcesoriów, które ułatwiają grillowanie. Poprzez prostsze grillowanie, czyszczenie oraz przechowywanie. 

Grillowanie

Podstawowym akcesorium do każdego grilla jest zestaw narzędzi. Większość z nich zawiera najbardziej potrzebne akcesoria - szczypce, szczotkę i łopatkę. Warto zainwestować w wysokiej jakości zestaw aby w pełni cieszyć się grillowaniem. Tanie, niskiej jakości szczypce często wyginają się w drugą stronę jak próbujemy złapać kiełbaskę lub rozjeżdżają się na boki gdy próbujemy złapać coś mniejszego. Wielu entuzjastów grillowania zachwala również żeliwne płyty, które wymiarem idealnie pasują do grilli gazowych Broil King. Na płycie można przygotować na przykład sadzone jajka lub zrobić burgery. Dla fanatyków jest również szereg akcesoriów dedykowanych do wybranych potraw. Np. deski z drzewa cedrowego do grillowania ryb, żeliwne brytfanny do pieczenia żeberek, stojaki do pieczenia kurczaka aromatyzowanego piwem, kamienie do pieczenia pizzy, wieszaki do pieczenia udek i kosze do różnych mniejszych kawałków mięs i warzyw. 

Czyszczenie

Do czyszczenie i konserwacji grilla niezbędnym akcesorium jest szczotka z drucianym włosiem oraz rozpylacz oleju. Po przepaleniu grilla, w trakcie którego pozostałości tłuszczu i resztek jedzenia ulegną zwęgleniu należy zmieść pozostałości z rusztu i pokryć go warstwą oleju przy użyciu rozpylacza oleju lub silikonowego pędzelka. W ten sposób ruszt będzie czysty na kolejne grillowanie i będzie posiadać nieprzywierającą powierzchnię. 

Przechowywanie

Grille gazowe Broil King, można przechowywać cały rok w ogrodzie pod uszytym na miarę pokrowcem. Pokrowce chronią grilla w każdych warunkach atmosferycznych, dlatego warto dokupić idealnie pasujący pokrowiec na Twojego grilla gazoweg. 

Poznaj akcesoria do grillowania

7. Jakość grilli gazowych

 

Kupując nowego grilla gazowego polecamy wybrać urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów, z przemyślanymi rozwiązaniami technologicznymi i ergonomicznym designem. W ten sposób nie będziesz musiał/musiała się martwić czy grill odpali przed sobotnią imprezą. Wszystkie grille gazowe Broil King zostały zaprojektowane z myślą o użytku domowym. 

Grille gazowe Broil King produkowane są z wysokiej jakości materiałów w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jako kilka przykładów możemy podać:

  • stal - w grillach wykorzystywana jest stal z amerykańskich hut. W ten sposób mamy pewność, że spełnia ona rygorystyczne wymagania co do specyfikacji. Jednocześnie stal szlachetna nie jest szczotkowana, ale jest walcowana. Dzięki temu brud nie wnika w szczeliny i grill jest prostszy w czyszczeniu. 

  • spiek ceramiczny - pokrywy w grillach z serii Baron™ oraz limitowanej edycji Imperial™ 690 pokryte są warstwą emalii porcelanowej. Jest bardzo odporna na wysokie temperatury oraz inne zniszczenia. Ten sam materiał wykorzystywany jest do produkcji reaktorów jądrowych i bomb. 

  • 3 ochronne warstwy - elementy malowane proszkowo, są dodatkowo cynkowane, aby nawet w przypadku uszkodzenia farby posiadały podniesioną odporność na korozję. 

Jakość to nie tylko materiały, ale również rozwiązania technologiczne. Grille Broil King posiadają szereg wyjątkowych cech:

  • Palniki Dual-Tube™ to opatentowana technologia Broil King, która wprowadza gaz w na początku palnika turbulencje, w celu wyrównania ciśnienia w palniku i dokładnego wymieszania gazu z tlenem. 

  • Dwustronny ruszt z odlewu stali szlachetnej to jedyny taki ruszt na rynku. Cechuje się wyjątkową uniwersalnością ze względu na dwustronność i ponad przeciętną wytrzymałością poprzez ręczne wykonanie z stali szlachetnej 304. 

  • Aromatyzery Flav-R-Wave™ jedyne aromatyzery w grillach gazowych, które posiadają 86% pokrycia powierzchni pod rusztem, w celu odparowania największej ilości tłuszczu, marynat i soków, aby uzyskać smak i aromat bbq. 

  • Dwustronny ruszt żelwiny oferuje dwustronność oraz doskonałe właściwości utrzymywania ciepła. Jest najcięższy na rynku. 

  • Dodatkowo w wybranych ogrodowych grillach gazowych Broil King znajdziesz, oświetlenie wewnątrz piekarnika, podświetlane pokrętła, kuchenkę boczną, zestaw rożna obrotowego, wysuwane szuflady, szafki pod grillem, które zmieszczą najbardziej popularną - 11 kg butlę z gazem oraz inne wyjątkowe rozwiązania. 

 

8. Najczęsciej zadawane pytania

 

Czy ilość palników ma znaczenie?

Tak. Grill powinien mieć minimum 3 palniki, pozwoli to na wydajne grillowanie pośrednie i umożliwi grillowanie bezpośrednie. Palniki powinny mieć otwory po obu stronach, aby równomiernie rozprowadzić temperaturę. Warto również wybrać grilla z palnikami Dual-Tube™. 


Czy moc palników jest ważna?

Moc palników nie powinna być kluczowym aspektem wyboru grilla. Kupując wysokiej jakości urządzenie na pewno jego moc została odpowiednio dobrana do wielkości urządzenia. Ważniejsze jest aby skupić się na wyborze grilla, który równomiernie rozprowadza ciepło i dobrze je utrzymuje. 


Jaki gaz/butla do grilla gazowego?

Najlepszym gazem jest czysty propan, nie mieszanka propan-butanu. Jest on bardziej kaloryczny, dzięki czemu grill rozgrzeje się szybciej oraz uzyskasz wyższą temperaturę. Zdecydowanie polecamy również duże 11 kg butle z gazem. Mieszczą się one w szafkach w ogrodowych grillach Broil King. Gaz w dużej butli w przeliczeniu na 1 kg jest tańszy i wystarcza na dłużej. 


Czy grill musi mieć pokrywę? 

TAK! Zamykana pokrywa pozwala na lepszą kontrolę nad temperaturą, ogranicza zużycie gazu i pozwala na szybsze grillowanie. 


Do czego służy łańcuszek przy grillu?

Jest to awaryjny sposób odpalenia grilla gazowego za pomocą zapałki, którą umieszczamy w metalowym uchwycie. 


Grill gazowy czy węglowy?

Zdecydowanie grill gazowy. Jest wygodny w użyciu, ponieważ szybko się rozgrzewa, jest prosty w czyszczeniu i umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury.


Grill gazowy jest bezpieczny?

TAK! Grille gazowe Broil King posiadają szereg certyfikatów i atestów, które potwierdzają ich bezpieczeństwo. 


Czy mogę umieścić butlę z gazem w szafce?

Grille gazowe Broil King zostały zaprojektowane tak aby bezpiecznie zmieścić dużą 11kg butlę z gazem w szafce pod grillem, aby zawsze wyglądał świetnie na Twoim tarasie. 


Jak odpalić grilla gazowego?

W celu odpalenia grilla należy podnieść pokrywę, przekręcić pokrętło jednego z palników i wcisnąć przycis elektroniczej zapalarki. Następnie przekręć pozostałe pokrętła. 


Czy kupić grilla z okienkiem / szybką?

Grille z okienkiem w pierwszej chwili wyglądają na dobre rozwiązanie. Niestety po kilku grillowaniach okienko jest czarne i nic przez nie nie widać. Dodatkowo producenci stosują szybkę, ponieważ jest tańsza od stali. Natomiast tak jak w domu okno, ucieka przez nią dużo ciepła, przez co wzrasta zużycie gazu i grill rozgrzewa się wolniej.

Więcej pytań i odpowiedzi w sekcji FAQ

 

Przewiń do góry