Pierwsze wypalanie oraz konserwację żeliwnego rusztu trzeba wykonać przed pierwszym grillowaniem. Ma to na celu pozbycie się pozostałości z procesu produkcyjnego. W jaki sposób przeprowadzić wypalanie grilla? Należy odkręcić pokrętła na maksymalną moc i odczekać przynajmniej 10 minut. Kiedy ruszty lekko ostygną, można przejść do nakładania oleju. Najlepiej sprawdzą się do tego oleje o wysokim punkcie dymienia.
Nakładanie oleju na ruszty znacznie ułatwią pędzelek silikonowy lub rozpylacz oleju. Ruszty należy pokryć olejem starannie z obu stron. Po wykonaniu czynności zmień pozycję pokręteł na high i pozostaw około 10 minut. Następnie skręć pokrętła do połowy i pozostaw grilla z zamkniętą pokrywą przez 30 minut. W tym czasie olej wpiecze się w ruszty tworząc nieprzywierającą powłokę. Przekręć pokrętła w celu wyłączenia grilla gazowego. Po ostygnięciu rusztów są one zakonserwowane, a grill gotowy jest do użycia.
Kiedy planujesz ponowne użycie grilla, a nie wykonałeś jego konserwacji po poprzednim grillowaniu, zacznij od jego rozgrzania przez około 10 minut, ustawiając pokrętła na maksymalną moc. Ta procedura pozwoli spalić wszelkie resztki. Po rozgrzaniu wyłącz palniki i za pomocą szczotki usuń zwęglone pozostałości z rusztu. Następnie nałóż olej, w opisany powyżej sposów i poczekaj, aż grill będzie gotowy do użycia. Podobnie jak w przypadku innych żeliwnych produktów, regularne użytkowanie i odpowiednia pielęgnacja ułatwiają utrzymanie ich w czystości.
Pojawienie się rdzy na żeliwnych rusztach oznacza, że powinny one zostać zakonserwowane. Nie ma powodu do paniki, poniższy poradnik przeprowadzi Cię przez proces konserwowania i dbania o ruszt. Jeżeli na Twoim ruszcie pojawi się rdza, usuń ją przy pomocy szczotki do czyszczenia rusztu. Wyjmij ruszty z grilla i dokładnie umyj je przy użyciu płynu do mycia naczyń. Spłucz ruszty gorącą wodą i wytrzyj do sucha, używając ręcznika kuchennego lub papierowego. Nigdy nie myj rusztów w zmywarce i nie pozostawiaj do naturalnego wyschnięcia! Umieść ruszty ponownie w grillu i pokryj je grubą warstwą oleju.
Jeżeli wiesz, że nie będziesz używać grilla przez dłuższy okres, zakonserwuj ruszty i schowaj w suchym miejscu.