- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Poradnik grillowania owoców morza na grillu
Poradnik grillowania owoców morza na grillu
Wewnętrzne temperatury owoców morza
Sprawdź wewnętrzną temperaturę potraw przy użyciu termometru, w celu upewnienie się czy Twoja potrawa jest gotowa:
Tuńczyk - 46 °C (115 °F)
Krewetki - 49 °C (120 °F)
Łosoś - 52 °C (125 °F)
Przegrzebki - 54 °C (130°F) (powinny być nieprzezroczyste)
Białe ryby - 60 °C (140 °F) (powinny się łatwo rozdzielać lub "łuszczyć")
Homar - 60 °C (140 °F) (powinien być nieprzezroczysty)
Małże i ostrygi grilluj do momentu, aż się otworzą.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-01.png)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/881/456/0/80/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-02.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-03.jpg)
Grilluj owoce morza na średniej lub niskiej temperaturze, czyli pokrętłach ustawionych w pozycji pomiędzy Medium and Low. Im delikatniejsze owoce morza tym, lepsza jest niższa temperatura. Do owoców morza, świetnie nadają się deski cedrowe, które nadają dodatkowego unikalnego aromatu i smaku. Wykorzystując ten sposób grillowania, ryby oraz inne owoce morza nie leżą bezpośrednio na ruszcie.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-04_1.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-05_1.jpg)
Jeżeli planujesz grillować owoce morza, bezpośrednio na ruszcie pamiętaj aby dokładnie natłuścić żeberka rusztu, aby zapobiec przywieraniu. Owoce morza najlepiej grillować na rynienkowej stronie rusztu.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-06.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-07.jpg)
Sposób na grillowanie steków z ryby
Niektóre steki rybne o bardziej zwartej konsystencji, takie jak miecznik, tuńczyk, łosoś i halibut, można grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj, aby dobrze naoliwić ruszt przed umieszczeniem na nim ryby.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/sztuka-grillowania/poradnik-grillowania-owocow-morza/poradnik-grillowania-owocow-morza-08.png)
Sposób na udane grillowanie fileta z łososia ze skórą
Aby ugotować filet z łososia, umieść rybę stroną ze skórą na ruszcie na 2 minuty przy średnim ogniu. Wsuń długą łopatkę między skórę a rybę. Następnie obróć filet na dobrze naoliwiony ruszt grilla w pozycji godziny 10 na 1,5 minuty. Ponownie zmień pozycję ryby z tej samej strony, tym razem na godzinę drugą i grilluj przez 1,5 minuty.
Tabela sposobów grillowania owoców morza
Owoc morza | Ustawianie pokręteł na grillu | Czas grillowania | Dodatkowe instrukcje grillowania |
Krewetki | MEDIUM | 4-6min. |
Grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, na brytfannie lub płycie żeliwnej. Surowe krewetki są szare, grilluj je aż zmienią kolor na różowo pomarańczowy. Nie trzymaj ich za długo na ruszcie. |
Małże | MEDIUM | 5-6min. |
Wyszoruj muszle i wyrzuć wszystkie które są otwarte. Po grillowaniu wyrzuć wszystkie muszle, które się nie otworzyły. |
Przegrzebkowate | LOW | 4-6min. |
Najlepiej grillować na ruszcie w pozycji rynienkowej na niskiej temperaturze. |
Homar | MEDIUM | 8-10min. |
Grilluj muszlą do dołu. Najlepiej posmarować silikonowym pędzlem wykorzystując płynne masło i sok cytrynowy. Grilluj do utraty przezroczystości i odchodzenia od muszli. |