- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Poradnik grillowania owoców morza na grillu
Poradnik grillowania owoców morza na grillu
Wewnętrzne temperatury owoców morza
Sprawdź wewnętrzną temperaturę potraw przy użyciu termometru, w celu upewnienie się czy Twoja potrawa jest gotowa:
Tuńczyk - 46 °C (115 °F)
Krewetki - 49 °C (120 °F)
Łosoś - 52 °C (125 °F)
Przegrzebki - 54 °C (130°F) (powinny być nieprzezroczyste)
Białe ryby - 60 °C (140 °F) (powinny się łatwo rozdzielać lub "łuszczyć")
Homar - 60 °C (140 °F) (powinien być nieprzezroczysty)
Małże i ostrygi grilluj do momentu, aż się otworzą.



Grilluj owoce morza na średniej lub niskiej temperaturze, czyli pokrętłach ustawionych w pozycji pomiędzy Medium and Low. Im delikatniejsze owoce morza tym, lepsza jest niższa temperatura. Do owoców morza, świetnie nadają się deski cedrowe, które nadają dodatkowego unikalnego aromatu i smaku. Wykorzystując ten sposób grillowania, ryby oraz inne owoce morza nie leżą bezpośrednio na ruszcie.


Jeżeli planujesz grillować owoce morza, bezpośrednio na ruszcie pamiętaj aby dokładnie natłuścić żeberka rusztu, aby zapobiec przywieraniu. Owoce morza najlepiej grillować na rynienkowej stronie rusztu.


Sposób na grillowanie steków z ryby
Niektóre steki rybne o bardziej zwartej konsystencji, takie jak miecznik, tuńczyk, łosoś i halibut, można grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj, aby dobrze naoliwić ruszt przed umieszczeniem na nim ryby.

Sposób na udane grillowanie fileta z łososia ze skórą
Aby ugotować filet z łososia, umieść rybę stroną ze skórą na ruszcie na 2 minuty przy średnim ogniu. Wsuń długą łopatkę między skórę a rybę. Następnie obróć filet na dobrze naoliwiony ruszt grilla w pozycji godziny 10 na 1,5 minuty. Ponownie zmień pozycję ryby z tej samej strony, tym razem na godzinę drugą i grilluj przez 1,5 minuty.
Tabela sposobów grillowania owoców morza
Owoc morza | Ustawianie pokręteł na grillu | Czas grillowania | Dodatkowe instrukcje grillowania |
Krewetki | MEDIUM | 4-6min. |
Grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, na brytfannie lub płycie żeliwnej. Surowe krewetki są szare, grilluj je aż zmienią kolor na różowo pomarańczowy. Nie trzymaj ich za długo na ruszcie. |
Małże | MEDIUM | 5-6min. |
Wyszoruj muszle i wyrzuć wszystkie które są otwarte. Po grillowaniu wyrzuć wszystkie muszle, które się nie otworzyły. |
Przegrzebkowate | LOW | 4-6min. |
Najlepiej grillować na ruszcie w pozycji rynienkowej na niskiej temperaturze. |
Homar | MEDIUM | 8-10min. |
Grilluj muszlą do dołu. Najlepiej posmarować silikonowym pędzlem wykorzystując płynne masło i sok cytrynowy. Grilluj do utraty przezroczystości i odchodzenia od muszli. |