Poradnik grillowania owoców morza na grillu

Wewnętrzne temperatury owoców morza

Sprawdź wewnętrzną temperaturę potraw przy użyciu termometru, w celu upewnienie się czy Twoja potrawa jest gotowa:

Tuńczyk - 46 °C (115 °F)

Krewetki - 49 °C (120 °F)

Łosoś -  52 °C (125 °F)

Przegrzebki - 54 °C (130°F) (powinny być nieprzezroczyste)

Białe ryby - 60 °C (140 °F) (powinny się łatwo rozdzielać lub "łuszczyć")

Homar -  60 °C (140 °F) (powinien być nieprzezroczysty)

Małże i ostrygi grilluj do momentu, aż się otworzą.

Zobacz nasze przepisy na owoce morza

Grilluj owoce morza na średniej lub niskiej temperaturze, czyli pokrętłach ustawionych w pozycji pomiędzy Medium and Low. Im delikatniejsze owoce morza tym, lepsza jest niższa temperatura. Do owoców morza, świetnie nadają się deski cedrowe, które nadają dodatkowego unikalnego aromatu i smaku. Wykorzystując ten sposób grillowania, ryby oraz inne owoce morza nie leżą bezpośrednio na ruszcie.

Jeżeli planujesz grillować owoce morza, bezpośrednio na ruszcie pamiętaj aby dokładnie natłuścić żeberka rusztu, aby zapobiec przywieraniu. Owoce morza najlepiej grillować na rynienkowej stronie rusztu. 

Sposób na grillowanie steków z ryby

Niektóre steki rybne o bardziej zwartej konsystencji, takie jak miecznik, tuńczyk, łosoś i halibut, można grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj, aby dobrze naoliwić ruszt przed umieszczeniem na nim ryby.

Sposób na udane grillowanie fileta z łososia ze skórą

Aby ugotować filet z łososia, umieść rybę stroną ze skórą na ruszcie na 2 minuty przy średnim ogniu. Wsuń długą łopatkę między skórę a rybę. Następnie obróć filet na dobrze naoliwiony ruszt grilla w pozycji godziny 10 na 1,5 minuty. Ponownie zmień pozycję ryby z tej samej strony, tym razem na godzinę drugą i grilluj przez 1,5 minuty.

Tabela sposobów grillowania owoców morza

Owoc morza Ustawianie pokręteł na grillu Czas grillowania Dodatkowe instrukcje grillowania
Krewetki MEDIUM 4-6min.

Grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, na brytfannie lub płycie żeliwnej. Surowe krewetki są szare, grilluj je aż zmienią kolor na różowo pomarańczowy. Nie trzymaj ich za długo na ruszcie. 

Małże MEDIUM 5-6min.

Wyszoruj muszle i wyrzuć wszystkie które są otwarte. Po grillowaniu wyrzuć wszystkie muszle, które się nie otworzyły. 

Przegrzebkowate LOW 4-6min.

Najlepiej grillować na ruszcie w pozycji rynienkowej na niskiej temperaturze. 

Homar MEDIUM 8-10min.

Grilluj muszlą do dołu. Najlepiej posmarować silikonowym pędzlem wykorzystując płynne masło i sok cytrynowy. Grilluj do utraty przezroczystości i odchodzenia od muszli.

 

Przewiń do góry