- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- 6 powodów dlaczego najlepiej grillować z zamkniętą pokrywą
6 powodów dlaczego najlepiej grillować z zamkniętą pokrywą
Jakie są plusy grillowania z zamkniętą pokrywą?
1. Szybsze grillowanie
Grillując z zamkniętą pokrywą, temperatura w grillu jest wyższa i bardziej stabilna, dzięki temu potrawy pieką się nie tylko od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło rozgrzanej pokrywy oraz ciepło konwekcyjne.

2. Mniejsze zużycie gazu
Grillując z zamkniętą pokrywą, znacznie ograniczamy zużycie gazu, ponieważ ciepło zatrzymane jest wewnątrz grilla. Grillując z otwartą pokrywą, gorące powietrze unosi się do góry i ucieka.
3. Lepsza kontrola nad temperaturą
Dzięki zamykanej pokrywie kontrola temperatury w grillu gazowym jest dużo prostsza, ponieważ ograniczamy wpływ warunków zewnętrznych, takich jak np. wiatr. Jednocześnie możemy utrzymać stałą temperaturę przez długi czas.
4. Bardziej soczyste potrawy
Grillując z zamkniętą pokrywą proces pieczenia i smażenia przebiega szybciej, w rezultacie potrawy nie ulegają wysuszeniu. Dodatkowo temperatura oddziałuje na to, co grillujesz z każdej strony nie tylko od dołu, jak ma to miejsce w przypadku grillowania z otwartą pokrywą. Dzięki temu zamykasz soki wewnątrz, a Twoje potrawy są super soczyste i smaczne. Pamiętaj również, że para wodna, która powstaje podczas grillowania, zostaje pod pokrywą i nawilża przyrządzane potrawy.
5. Intensywniejszy smak grillowanych potraw
Jeżeli wiesz już, jak powstaje smak na grillu, to wiesz również, jak ważny jest dym. To z dymu powstałego po odparowaniu soków i tłuszczów z potraw bierze się smak, który wszyscy kochamy. Zamknięcie pokrywy sprawia, że grillowane dania mają styczność z dymem przez dłuższy czas, w rezultacie czego cechuje je o wiele intensywniejszy smak od dań grillowanych na urządzeniu z otwartą pokrywą.
6. Pieczenie na rożnie
Piekąc na rożnie, pokrywa grilla musi być zamknięta. Z otwartą pokrywą nie uzyskasz pożądanej temperatury. Pieczenie na rożnie to w dużej mierze pieczenie konwekcyjne, z tego względu zamykaj pokrywę.