Planking - grillowanie na deskach

Użycie deski do grillowania jest bajecznie proste:

  1. Namocz deskę przez 30 minut w wodzie, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzej grilla z pokrętłami w pozycji maksymalnej przez 10 minut.
  3. Pokryj obie strony deski olejem lub oliwą z oliwek, a następnie umieść na niej mięso, rybę lub ser.
  4. Umieść deskę bezpośrednio na ruszcie i zmniejsz wielkość płomienia na MEDIUM-LOW.
  5. Piecz swoją potrawę do pożądanego efektu.

DOBRA RADA!

Deski cedrowe doskonale pasują do łososia, ale nie obawiaj się wypróbować grillowania innych typów ryb oraz mięs. Natomiast deski klonowe polecamy do wieprzowiny oraz jagnięciny.
Deskę można również wykorzystać do grillowania np. serów pleśniowych. Przygotowując w ten sposób ser, będzie on miał płynną konsystencję wewnątrz. Polecamy spróbować ser pleśniowy z malinami. 

Kolejnym krokiem wtajemniczenia oraz poziomem tworzenia smaku są deski z beczek po winie. Te starannie dobrane kawałki beczek, w których kiedyś przechowywane były wina z najlepszych szczepów winogron z Kanady oraz Stanów Zjednoczonych, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Gamay. Dzięki temu, że przez długi okres były nasączone winem uzyskujemy dodatkowe aromaty potraw podczas grillowania. Wykorzystaj deski z beczki po winie dokładnie w ten sam sposób co deski klonowe oraz cedrowe, opisany powyżej.

Dania grillowane na deskach z beczek będą doskonale komponować się z czerwonym winem.

Przewiń do góry