- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Grillowanie na dwustronnych rusztach
Grillowanie na dwustronnych rusztach
Rynienkowa pozycja rusztów do grillowania
Kładąc ruszt w pozycji rynienkowej, zyskasz cztery zalety:
- Lepsze odprowadzenie tłuszczów. Jeżeli grillujesz coś tłustego jak karkówka lub mocno marynowane mięso, najlepiej położyć ruszt w pozycji rynienkowej, ponieważ kanaliki w ruszcie odprowadzą nadmiar tłuszczu lub marynaty do krawędzi piekarnika, zapobiegając przypaleniu.
- Bardzo mała odległość między żeberkami rusztu, bo zaledwie 6 mm, zapobiega wpadaniu małych kawałków takich jak krewetki, drobnych warzyw oraz innych. Mała odległość między żeberkami zapobiega również rozpadaniu się potraw na ruszcie, np. burgery łatwiej grillować w pozycji rynienkowej. Sery takie jak oscypki i halloumi, które stają się miękkie podczas grillowania, nie spłyną pod ruszt.
- Ruszt w pozycji rynienkowej natychmiastowo z kanalika odparowuje wszystko, co się w nim znajduje. Dzięki temu potrawy mają więcej smaku oraz są bardziej soczyste. Mała powierzchnia styku potraw z rusztem zapobiega ich przypaleniu.
- Ruszt w pozycji rynienkowej może również posłużyć do podduszania potraw na ruszcie, przy jednoczesnym grillowaniu.
Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji rynienkowej:
- karkówka,
- warzywa,
- ryby,
- sery np. oscypek lub halloumi,
- inne drobne potrawy.
Ułożenie rusztów pod kątem! NOWOŚĆ
Od 2021 roku w grillach gazowych z serii Baron, można włożyć dwustronny żeliwny ruszt pod kątem. Układając ruszt w ten sposób w pozycji rynienkowej, uzyskujemy jeszcze lepsze odprowadzenie nadmiaru tłuszczu, w rezultacie czego ograniczamy ilość nadmiernych płomieni, które mogą przypalać nasze potrawy.
Dachowa pozycja dwustronnego rusztu
Ruszt w pozycji stożkowej to moc oraz niepowtarzalny i charakterystyczny wygląd.
- Strona stożkowa dzięki dachowej konstrukcji odparowuje wszystko, co wycieknie z grillowanych dań np. tłuszcze, soki i marynaty. Dzięki temu nasze potrawy mają charakterystyczny smak bbq.
- Dachowa konstrukcja promieniuje IR (fale podczerwone) dzięki czemu, na powierzchni potraw dochodzi do karmelizacji i reakcji Maillarda. Turbo smak!
- Mała powierzchnia styku z daniami zapobiega przypaleniu i gwarantuje ogromną moc. Powierzchnia odbierająca ciepło od palników jest kilkukrotnie większa od powierzchni przekazującej ją do potraw. Z tego względu jest to idealna pozycja do grillowania steków w wysokiej temperaturze.
Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji dachowej:
- stek - jak grillować steaki?
- kurczak
- jagnięcina
Podsumowując:
Górna półka w grillu
Cechy charakterystyczne
Niższa temperatura pieczenia oraz brak bezpośredniego płomienia. Pieczenie na górnej półce przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku.
Górna półka w grillu jest też świetnym miejscem na odłożenie ugrillowanych potraw, aby pozostały ciepłe.
Przykładowe potrawy do grillowania na górnej półce:
- bułki do hamburgerów,
- grzanki,
- kiełbasa,
- ziemniaki,
- kukurydza,
- kaszanka.
Jak obrócić dwustronny ruszt w grillu gazowym?
Zmiana pozycji dwustronnego ruszt Flav-R-Cast™ jest prosta. Można to zrobić, gdy ruszt jest gorący i tłusty. Do tego celu najlepiej wykorzystać wielofunkcyjny uchwyt.
Zobacz materiał wideo jak obrócić dwustronny ruszt Flav-R-Cast™
🔥 Pigułka wiedzy o ruszcie w grillu gazowym 🔥