- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Grillowanie na dwustronnych rusztach
Grillowanie na dwustronnych rusztach
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/225/260/13/2/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-02.png)
Rynienkowa pozycja rusztów do grillowania
Kładąc ruszt w pozycji rynienkowej, zyskasz cztery zalety:
- Lepsze odprowadzenie tłuszczów. Jeżeli grillujesz coś tłustego jak karkówka lub mocno marynowane mięso, najlepiej położyć ruszt w pozycji rynienkowej, ponieważ kanaliki w ruszcie odprowadzą nadmiar tłuszczu lub marynaty do krawędzi piekarnika, zapobiegając przypaleniu.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1024/546/0/26/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-03.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1024/546/0/59/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-04.jpg)
- Bardzo mała odległość między żeberkami rusztu, bo zaledwie 6 mm, zapobiega wpadaniu małych kawałków takich jak krewetki, drobnych warzyw oraz innych. Mała odległość między żeberkami zapobiega również rozpadaniu się potraw na ruszcie, np. burgery łatwiej grillować w pozycji rynienkowej. Sery takie jak oscypki i halloumi, które stają się miękkie podczas grillowania, nie spłyną pod ruszt.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/560/760/6/0/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-05.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/560/760/9/8/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-06.jpg)
- Ruszt w pozycji rynienkowej natychmiastowo z kanalika odparowuje wszystko, co się w nim znajduje. Dzięki temu potrawy mają więcej smaku oraz są bardziej soczyste. Mała powierzchnia styku potraw z rusztem zapobiega ich przypaleniu.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/480/760/4/8/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-07.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/480/760/10/8/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-08.jpg)
- Ruszt w pozycji rynienkowej może również posłużyć do podduszania potraw na ruszcie, przy jednoczesnym grillowaniu.
Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji rynienkowej:
- karkówka,
- warzywa,
- ryby,
- sery np. oscypek lub halloumi,
- inne drobne potrawy.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/227/248/4/9/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-09.png)
Ułożenie rusztów pod kątem! NOWOŚĆ
Od 2021 roku w grillach gazowych z serii Baron, można włożyć dwustronny żeliwny ruszt pod kątem. Układając ruszt w ten sposób w pozycji rynienkowej, uzyskujemy jeszcze lepsze odprowadzenie nadmiaru tłuszczu, w rezultacie czego ograniczamy ilość nadmiernych płomieni, które mogą przypalać nasze potrawy.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1100/700/28/39/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-10.jpg)
Dachowa pozycja dwustronnego rusztu
Ruszt w pozycji stożkowej to moc oraz niepowtarzalny i charakterystyczny wygląd.
- Strona stożkowa dzięki dachowej konstrukcji odparowuje wszystko, co wycieknie z grillowanych dań np. tłuszcze, soki i marynaty. Dzięki temu nasze potrawy mają charakterystyczny smak bbq.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1024/546/0/45/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-11.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1024/546/0/68/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-12.jpg)
- Dachowa konstrukcja promieniuje IR (fale podczerwone) dzięki czemu, na powierzchni potraw dochodzi do karmelizacji i reakcji Maillarda. Turbo smak!
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1513/550/0/49/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-13.png)
- Mała powierzchnia styku z daniami zapobiega przypaleniu i gwarantuje ogromną moc. Powierzchnia odbierająca ciepło od palników jest kilkukrotnie większa od powierzchni przekazującej ją do potraw. Z tego względu jest to idealna pozycja do grillowania steków w wysokiej temperaturze.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/698/756/15/27/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-14.png)
Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji dachowej:
- stek - jak grillować steaki?
- kurczak
- jagnięcina
Podsumowując:
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/380/324/9/0/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-15.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/800/215/0/5/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-16.jpg)
Górna półka w grillu
Cechy charakterystyczne
Niższa temperatura pieczenia oraz brak bezpośredniego płomienia. Pieczenie na górnej półce przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku.
Górna półka w grillu jest też świetnym miejscem na odłożenie ugrillowanych potraw, aby pozostały ciepłe.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/820/540/1/123/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-17.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/820/545/122/106/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-18.jpg)
Przykładowe potrawy do grillowania na górnej półce:
- bułki do hamburgerów,
- grzanki,
- kiełbasa,
- ziemniaki,
- kukurydza,
- kaszanka.
Jak obrócić dwustronny ruszt w grillu gazowym?
Zmiana pozycji dwustronnego ruszt Flav-R-Cast™ jest prosta. Można to zrobić, gdy ruszt jest gorący i tłusty. Do tego celu najlepiej wykorzystać wielofunkcyjny uchwyt.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/820/545/142/89/fp/images/blog/sztuka-grillowania/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach/grillowanie-na-dwustronnych-rusztach-19.jpg)
Zobacz materiał wideo jak obrócić dwustronny ruszt Flav-R-Cast™
🔥 Pigułka wiedzy o ruszcie w grillu gazowym 🔥