- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Czy grille gazowe są równie dobre w low and slow barbecue, jak grille na pellet?
Czy grille gazowe są równie dobre w low and slow barbecue, jak grille na pellet?
1. DYM
Grill na pellet Broil King działa poprzez spalanie drewna w postaci pelletów [dowiedz się, jak działa grill na pellet]. Uzyskujemy w ten sposób ciepło oraz dym. Intensywność dymu zależy od wykorzystanego drewna. Natomiast jakości tegoż dymu nie uzyskamy na innym grillu - gazowym, węglowym i elektrycznym. W przypadku grilla Broil King Pellet uzyskanie złej jakości dymu jest wręcz niemożliwe, bo tym zajmuje się mózg grilla z regulatorem proporcjonalno-całkująco-różniczkującym. Czym jest dym dobrej jakości? Jest prawie niewidoczny, jasnoniebiesko-biały, nie daje gorzkiego posmaku. Można powiedzieć, że dym wędzarniczy można uzyskać na innych grillach. Tak, to prawda! Można wykorzystać pellety lub wiórki wędzarnicze w skrzynce do wędzenia [dowiedz się jak wędzić na grillu gazowym]. Jest to fajne rozwiązanie na 30-40-60 minut. Natomiast, kilku lub kilkunastokrotne dosypywanie źródła dymu, często przez noc w czasie 10-24h może okazać się karkołomnym wyzwaniem, które po prostu nie istnieje w grillach na pellet Broil King.
2. UTRZYMANIE TEMPERATURY
Grill na pellet Broil King genialnie utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz grilla, niezależnie od warunków zewnętrznych - wiatr, zmiana temperatury w nocy, deszcz, śnieg itp. Komputer PID grilla panuje nad ogniskiem opalanym drewnem w postaci pelletów, kontrolując ilość dosypywanych granulek pelletowych oraz prędkość wiatraka na podstawie aktualnej temperatury wewnątrz grilla. Jest to szczególnie kluczowe w przypadku długiego bbq 10-24h. Utrzymanie temperatury z odchyleniem 5°C na grillu gazowym lub węglowym, przez 10-24h, bez wkładu pracy jest niemożliwe. W przypadku grilla Broil King Pellet temperaturę możesz kontrolować i zmieniać na telefonie. Po jej ustawieniu można spokojnie iść spać, bo wszystkim zajmie się grill.
Podsumowując, mostek wołowy jest wymagającym kawałkiem mięsa, który wymaga stałej temperatury i wysokiej jakości dymu, aby przyrządzić go dobrze. Ze względu na wyżej wymienione dwa aspekty, grill na pellet nadaje się najlepiej do przyrządzania amerykańskiego barbecue low and slow. Potrawy, które do tej pory były domeną doświadczonych pitmasterów, od teraz są w zasięgu ręki każdego. Przyrządzone w ten sposób potrawy są nie do podrobienia, a ich smak zapamiętamy na długo.