- Broil King®
- Blog
- Porady techniczne
- KONSERWACJA I CZYSZCZENIE GRILLA GAZOWEGO
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE GRILLA GAZOWEGO
Czyszczenie ogrodowego grilla gazowego oraz jego konserwację można podzielić na trzy typy:
-
Regularne czyszczenie grilla gazowego oraz czyszczenie rusztów grilla po każdym grillowaniu.
-
Okresowe czyszczenie grilla.
-
Roczna konserwacja grilla oraz sprawdzenie stanu technicznego elementów grilla gazowego.
Regularne czyszczenie grilla gazowego oraz czyszczenie rusztu grilla po każdorazowym grillowaniu
Wypalanie grilla zaraz po skończonym grillowaniu to pierwsza szkoła. Istnieje również druga, która mówi o tym, aby po grillowaniu zgasić grilla i pokryć ruszt olejem, natomiast wypaleniem i wyczyszczeniem zająć się tuż przed kolejnym grillowaniem. W Broil King jesteśmy jednak zwolennikami pierwszej metody, ponieważ nie pozostawia np. soli i kwasów wewnątrz urządzenia.
Po wypaleniu otwórz grilla i pozostaw na 3 minuty, aby trochę ostygł. Używając szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, zmieć zwęglone pozostałości z rusztu i pokryj go warstwą oleju. W tym celu użyj rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Warstwa oleju wpiecze się w ruszt, zabezpieczając go przed korozją oraz tworząc nieprzywierającą powłokę na kolejne grillowanie. Jest to bardzo ważne, aby pokryć ruszt olejem po każdym grillowaniu. Pamiętaj, aby zrobić to, gdy ruszt jest gorący (temperatura około 100°C - 150°C). W ten sposób olej wpiecze się w mikro-pory rusztu. Ten sposób czyszczenia dotyczy wszystkich rusztów: żeliwnych, prętów ze stali szlachetnej oraz rusztów z odlewu ze stali szlachetnej.
W trosce o ruszt w grillu pamiętaj o następujących zasadach:
-
Po okresie przechowywania grilla ponad 30 dni umyj ruszty roztworem wody z płynem do mycia naczyń, a następnie wypłucz w wodzie i wysusz papierowym ręcznikiem. Nigdy nie pozostawiaj mokrych rusztów do wyschnięcia.
-
Nie myj żeliwnych rusztów w zmywarce.
-
Natychmiastowo po myciu, pokryj ruszty olejem spożywczym z wysokim punktem dymienia. Rozgrzewaj ruszty w grillu, z pokrętłami ustawionymi na minimum, przez 30 minut. Zalecane oleje:
-
olej z awokado - punkt dymienia (260°C)
-
olej ryżowy - punkt dymienia (255°C)
-
olej rzepakowy - punkt dymienia (204°C)
-
-
Przed i po każdym użyciu, wyszczotkuj ruszty wysokiej jakości szczotką z włosiem ze stali szlachetnej (rekomendowane szczotki #64014, #65641, #65225, #64034). Pamiętaj również o konserwacji rusztów poprzez pokrycie ich olejem.
-
Rozgrzewaj ruszty z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM. Większa moc rozgrzewania może spowodować wypalenie się zabezpieczającej warstwy z oleju.
-
Unikaj używania marynat bazujących na cukrze lub soli przed grillowaniem. Marynaty bazujące na cukrze stosuj pod koniec grillowania, a mięso przyprawiaj solą po ugrillowaniu.
-
Używaj marynat bazujących na oleju. Unikaj marynat na bazie wody, która sprzyja korozji.
-
Przed grillowaniem pokryj potrawy cienką warstwą oleju.
-
Regularnie obracaj ruszty, aby wykorzystywać je z obu stron.
-
Upewnij się, że powierzchnia rusztów zawsze pokryta jest warstwą oleju. W ten sposób zapobiegniesz rdzewieniu oraz stworzysz nieprzywierającą powłokę.
-
W przypadku pojawienia się rdzy wypal ruszty w wysokiej temperaturze (piroliza), wyczyść je za pomocą szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, umyj, wysusz i pokryj obficie olejem. Podczas długiego czasu niekorzystania z grilla zakonserwuj ruszty, pokrywając je olejem oraz przechowuj w suchym miejscu. Możesz je owinąć w papier do pieczenia. Po długim okresie nieużywania wypal, umyj, wysusz ruszty ręcznikiem papierowym oraz pokryj olejem z wysokim punktem dymienia.
Okresowe czyszczenie grilla
Używając grila gazowego, ważne jest, aby dokładnie wyczyścić urządzenie raz na miesiąc w celu zapewnienia oryginalnej wydajności. W tym celu rozgrzej grilla z zamkniętą pokrywą oraz wszystkimi pokrętłami w pozycji POW-R-ZONE™ do temperatury około 300°C - 350°C. Tłuszcz ulegnie spaleniu, a wszystkie pozostałości na ruszcie i aromatyzerach zwęglą się. Zaczekaj, aż grill ostygnie. Przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej ściągnij pozostałości z rusztu.
Następnie używając wielofunkcyjnego uchwytu #60745 wyciągnij ruszty z grilla.
Na powierzchni aromatyzerów Flav-R-Wave™ prawdopodobnie znajduje się popiół oraz inne zanieczyszczenia. Można je odkurzyć, a następnie wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Możesz je również wyczyścić szpachelką z zestawu do czyszczenia grilla #65900. Nalot rdzy na aromatyzerach jest normalny i nie wpływa na wydajność grilla. W przypadku gdy aromatyzery Flav-R-Wave™ posiadają ślady korozji perforacyjnej (dziury), trzeba je wymienić na nowe.
Po wyczyszczeniu i odkurzeniu aromatyzerów należy wyciągnąć je z grilla i przejść do czyszczenia dna piekarnika. Wypalając grilla wielokrotnie, zwęglone cząstki jedzenia spadają na dno piekarnika, gdzie zbiera się popiół. W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania grilla należy je wyczyścić.
Używając uchwytu wielofunkcyjnego lub szpachelki z zestawu narzędzi do czyszczenia grilla należy zeskrobać osad z tłuszczu oraz węgla ze ścianek grilla i z dna piekarnika. Zeskrobane kawałki najłatwiej odkurzyć lub zmieść za pomocą miotełki i szufelki z zestawu narzędzi do czyszczenia grilla. W celu ułatwienia czyszczenia piekarnika można wyjąć z grilla palniki.
Ostatnim elementem jest wysunięcie z boku rynny na tłuszcz wraz z tacką na tłuszcz umieszczoną pod piekarnikiem z boku grilla, a następnie wyczyszczenie tych elementów.
Roczna konserwacja grilla oraz sprawdzenie stanu technicznego elementów grilla gazowego
W trakcje corocznego czyszczenia grilla należy sprawdzić, czy palniki nie posiadają pęknięć oraz, czy funkcjonują prawidłowo. Sprawdź, czy otwory po obu stronach palnika nie są zatkane np. tłuszczem bądź owad nie postanowił opleść ich pajęczyną. Wnętrze palnika najłatwiej wyczyścić przy pomocy specjalnej szczotki do palników. Palniki grilla z zewnątrz można również wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. W grillu należy sprawdzić, czy listwy zamocowane z przodu grilla przy palnikach nie posiadają śladów korozji perforacyjnej i czy zapalarka palników działa prawidłowo. Częstym rozwiązaniem braku iskry jest wymiana baterii.