- Broil King®
- Blog
- Porady techniczne
- Jak odpalić grilla gazowego po raz pierwszy?
Jak odpalić grilla gazowego po raz pierwszy?
Pierwsze odpalenie grilla gazowego
Przed pierwszym użyciem grilla należy umyć kilka elementów oraz przepalić urządzenie, w celu pozbycia się zapachów poprodukcyjnych. Poniżej kilka kroków jak zrobić to prawidłowo.
- Podłącz butlę z gazem propan lub propan-butan do regulatora połączonego z grillem. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jaki gaz wybrać.
- Wyciągnij z grilla aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™
- W grillach bez aromatyzerów Flav-R-Wave™ oraz rusztów Flav-R-Cast™ przekręć jedno z pokręteł, po czym wciśnij przycisk zapalarki. (PAMIĘTAJ, że grilla ZAWSZE odpalamy z otwartą pokrywą). Następnie przekręć pozostałe pokrętła i ustaw je w połowie (godzina 6:00). Zamknij grilla i pozostaw go w tej pozycji przez 30 minut.
- W trakcie, gdy grill się przepala, umyj aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™, używając wody z płynem do mycia naczyń. Następnie spłucz je wodą i wytrzyj do sucha.
- Wyłącz dopływ gazu, zakręcając zawór na butli i przekręć pokrętła w grillu do pozycji OFF.
- Pozostaw grilla do ostygnięcia i włóż aromatyzery Flav-R-Wave™.
- Pokryj ruszty Flav-R-Cast™ olejem z wysokim punktem dymienia. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jaki olej wybrać.
- Odkręć butlę i rozpal grilla. Ustaw pokrętła w połowie (godzina 6:00) i pozostaw urządzenie na 30 minut.
Rozgrzewanie grilla gazowego
- Rozgrzej grilla przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na godzinę 9:00, czyli z maksymalną mocą palników.
- Wyczyść ruszt przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej i upewnij się, że ze szczotki nie wyłamały się metalowe druciki.
- Pokryj ruszt olejem.
- Ustaw pożądaną temperaturę.
Uwaga!
NIGDY nie zakrywaj otworów i szczelin w grillu. Nie przykrywaj całej powierzchni rusztu folią aluminiową. Powoduje to przepływ powietrza w grillu i może doprowadzić do przegrzania i zatrucia tlenkiem węgla.
Pozycja pokrywy
Położenie pokrywy podczas gotowania jest sprawą osobistą, ale grill gazowy szybciej grilluje, zużywa mniej gazu i kontroluje temperaturę najlepiej przy zamkniętej pokrywie. Zamknięta pokrywa wpływa również na bogatszy smak i jest wymagana w grillowaniu pośrednim oraz wędzeniu.