- Broil King®
- Blog
- Poradnik
- Jak grillować zimą? - praktyczne wskazówki dla miłośników grillowania
Jak grillować zimą? - praktyczne wskazówki dla miłośników grillowania
Stwórz optymalne warunki - przygotuj miejsce do grillowania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/jak-grillowac-zima.jpg)
Z roku na rok zima bywa coraz bardziej kapryśna. Śnieg potrafi mocno zaskoczyć i w jednej chwili pojawić się na ziemi w naprawdę sporej ilości. Biały puch pokrywający nasze ogrody i tarasy, zamarzający pod wpływem niskiej temperatury nie wpływa wprawdzie na smak przyrządzanych na ruszcie potraw, jednak znacznie utrudnia poruszanie się po ogrodowej kuchni i zmniejsza stabilność grilla. Zanim więc rozpoczniesz grillowanie, zadbaj o miejsce pod i wokół urządzenia. Pozbądź się śniegu zalegającego na tarasie oraz oblodzeń, które mogą powodować niebezpieczeństwo.
Zadbaj o wydajność grilla – dobierz odpowiednią butlę z gazem
Osoby grillujące okazjonalnie lub te dopiero rozpoczynające swoją kulinarną przygodę z tym urządzeniem nie poświęcają zbyt dużo czasu na wybór butli. Nie ma w tym nic dziwnego. Butle gazowe propan – butan odpowiednie dla grilli Broil King dostępne są niemal na każdej stacji paliwowej. Temperatura panująca w 2 i 3 kwartale roku pozwala zaś na efektywne ich wykorzystanie. Nieco inaczej sprawa ma się w okresie zimowym. Temperatura wrzenia (a więc moment, w którym ciecz staje się gazem) butanu to jedynie -4°C. Jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej tej wartości, butan pozostanie na dnie butli, co znacznie zmniejszy jej wydajność. Grillując zimą, wybieraj więc butlę wypełnioną jedynie propanem.
Więcej informacji o butlach znajdziesz w naszym poradniku.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/jak-grillowac-zima1.jpg)
Bądź cierpliwy - poczekaj, aż grill zadziała z pełną mocą
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/winter-grilling1.jpg)
Utrzymuj temperaturę - grilluj z zamkniętą pokrywą
Gdy grillujemy z zamkniętą pokrywą, potrawy pieką się nie tylko od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło rozgrzanej pokrywy i ciepło konwekcyjne. Doskonale obrazuje to przedstawiony schemat.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/broil-king-pokrywa-grilla-267r.jpg)
Grilluj bezpiecznie – niech mróz Cię nie pokona
Decydując się na regularne zimowe grillowanie, pamiętaj również o odpowiednim zabezpieczeniu grilla po skorzystaniu z niego. Dobrze dobrany pokrowiec pozwoli ochronić urządzenie przed śniegiem, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu na przygotowanie go do ponownego użycia. Sprawdź, jaki pokrowiec kupić.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/rekawice.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/blog/poradnik/jak-grillowac-zima-praktyczne-wskazowki-dla-milosnikow-grillowania/pokkkrowce.jpg)
Jeszcze do niedawna grillowanie stanowiło doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu latem. Technologie, w które wyposażone są grille od Broil King oraz powyższe wskazówki sprawiają jednak, że ogromną przyjemność z przyrządzania ulubionych potraw na ruszcie czerpać można również zimą. Skorzystaj z naszych porad i dołącz do stale powiększającej się grupy zimowych miłośników grillowania!