- Broil King®
- Blog
- Poradnik
- Jak grillować zimą? - praktyczne wskazówki dla miłośników grillowania
Jak grillować zimą? - praktyczne wskazówki dla miłośników grillowania
Stwórz optymalne warunki - przygotuj miejsce do grillowania

Z roku na rok zima bywa coraz bardziej kapryśna. Śnieg potrafi mocno zaskoczyć i w jednej chwili pojawić się na ziemi w naprawdę sporej ilości. Biały puch pokrywający nasze ogrody i tarasy, zamarzający pod wpływem niskiej temperatury nie wpływa wprawdzie na smak przyrządzanych na ruszcie potraw, jednak znacznie utrudnia poruszanie się po ogrodowej kuchni i zmniejsza stabilność grilla. Zanim więc rozpoczniesz grillowanie, zadbaj o miejsce pod i wokół urządzenia. Pozbądź się śniegu zalegającego na tarasie oraz oblodzeń, które mogą powodować niebezpieczeństwo.
Zadbaj o wydajność grilla – dobierz odpowiednią butlę z gazem
Osoby grillujące okazjonalnie lub te dopiero rozpoczynające swoją kulinarną przygodę z tym urządzeniem nie poświęcają zbyt dużo czasu na wybór butli. Nie ma w tym nic dziwnego. Butle gazowe propan – butan odpowiednie dla grilli Broil King dostępne są niemal na każdej stacji paliwowej. Temperatura panująca w 2 i 3 kwartale roku pozwala zaś na efektywne ich wykorzystanie. Nieco inaczej sprawa ma się w okresie zimowym. Temperatura wrzenia (a więc moment, w którym ciecz staje się gazem) butanu to jedynie -4°C. Jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej tej wartości, butan pozostanie na dnie butli, co znacznie zmniejszy jej wydajność. Grillując zimą, wybieraj więc butlę wypełnioną jedynie propanem.
Więcej informacji o butlach znajdziesz w naszym poradniku.

Bądź cierpliwy - poczekaj, aż grill zadziała z pełną mocą

Utrzymuj temperaturę - grilluj z zamkniętą pokrywą
Gdy grillujemy z zamkniętą pokrywą, potrawy pieką się nie tylko od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło rozgrzanej pokrywy i ciepło konwekcyjne. Doskonale obrazuje to przedstawiony schemat.

Grilluj bezpiecznie – niech mróz Cię nie pokona
Decydując się na regularne zimowe grillowanie, pamiętaj również o odpowiednim zabezpieczeniu grilla po skorzystaniu z niego. Dobrze dobrany pokrowiec pozwoli ochronić urządzenie przed śniegiem, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu na przygotowanie go do ponownego użycia. Sprawdź, jaki pokrowiec kupić.


Jeszcze do niedawna grillowanie stanowiło doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu latem. Technologie, w które wyposażone są grille od Broil King oraz powyższe wskazówki sprawiają jednak, że ogromną przyjemność z przyrządzania ulubionych potraw na ruszcie czerpać można również zimą. Skorzystaj z naszych porad i dołącz do stale powiększającej się grupy zimowych miłośników grillowania!