- Broil King®
- Blog
- Poznaj tajniki sztuki grillowania
- Różnice między grillami Broil King z systemem PGT i bez
Różnice między grillami Broil King z systemem PGT i bez
Pierwszą znaczącą różnicą jest oczywiście cena. Wynika ona z różnic technicznych materiałów wykorzystywanych do budowy grilli oraz ich funkcjonalności. W przypadku grilli Broil King, wyższa cena oznacza lepszego grilla. Dlaczego? Grille gazowe z serii Monarch™, Baron™, Signet™, Sovereign™, Regal™, Imperial™ posiadają system PGT, który wpływa na ogromną wydajność i autentyczny smak bbq grillowanych potraw. Grille gazowe Broil King® bez systemu PGT, są skierowane dla osób mniej zaawansowanych i mniej wymagających od grilla. Klientów, którzy poszukują tańszego rozwiązania kosztem wydajności oraz innych rozwiązań z półki premium.
Na samym początku poruszymy tylko dwie najważniejsze różnice, czyli ruszty oraz palniki. Jeżeli to nie wyczerpie Twoich wątpliwości, przedstawimy więcej różnic.
1. Ruszty
Grille gazowe z serii Monarch™ posiadają identyczną powierzchnię grillowania jak grille z linii Royal™. Starsze modele serii Royal™ posiadają jednostronny ruszt żeliwny. Dopiero w modelu Royal™ 320 z 2020 roku wprowadziliśmy dwustronny ruszty żeliwny. Dwustronna funkcjonalność to standardowa cecha wszystkich rusztów w grillach z systemem PGT. Jednak to, co wyróżnia dwustronne ruszty żeliwne Flav-R-Cast™ w grillach z systemem PGT, a w naszej analizie w Monarchu™ są to: większa waga, która wynika z mniejszych odległości między żeberkami rusztu (dzięki temu jedzenie nie wpada w dolne partie grilla) oraz ogólna większa grubość. Większa ilość użytego materiału wprost przekłada się na zdolność utrzymywania ciepła, jego równomierne rozprowadzenia oraz na wytrzymałość rusztu.
Dwustronność nadaje rusztom świetne funkcjonalności. Stronna rynienkowa rusztu służy do grillowania np. tłustych potraw. Ustawiając ruszt w tej pozycji, kanaliki odprowadzają nadmiar tłuszczu z karkówki, co zapobiega jej przypaleniu, wskutek wyciekających tłuszczów, które mogą się zapalić. Soki, tłuszcze i marynaty, które pozostają w rynience rusztu, odparowują do naszej karkówki, zapewniając soczystość oraz smak. Strona spiczasta doskonale nada się do przyrządzenia steków, na których chcemy uzyskać diamentowy wzór steak-house.
Waga to kluczowy aspekt rusztów w każdym grillu. Im cięższe, tym lepsze. Wynika to z kilku względów. Po pierwsze lepiej utrzymują ciepło. Podnosząc pokrywę grilla, nie wychłodzą się tak szybko. Kładąc na ciężkim ruszcie większy kawałek mięsa, po obróceniu można go odłożyć w dokładnie w to samo miejsce i usłyszymy skwierczenie. Dzięki temu nie musimy przekładać mięsa w różne części rusztu, a w rezultacie możemy grillować więcej w tym samym czasie. Ciężki ruszt równomiernie rozprowadza temperaturę. W Monarchu jedna kratka rusztu waży 3,5 kg, w Royalu 2,6 kg. Jak widać, różnica jest spora. Widać ją w masie oraz masywności rusztów.
Odległości między żeberkami rusztu w Monarchu wynoszą około 5/6 mm, w Royalu jest to 11/12 mm. Większe odległości zwiększają prawdopodobieństwo, że plasterek cukinii lub mały kawałek kurczaka wpadnie pod ruszt. 11 mm odległości między żeberkami wpływają również na mniejszą wagę. Większe odległości między żeberkami wpływają na mniejszą ilość prążków na grillowanych potrawach, które są karmelizowanymi liniami. Zrobione prawidłowo nadają głęboki delikatnie słodki smak, który tak kochamy.
Kształt rusztów w pozycji stożkowej w Monarchu jest również inny od Royala. Kształt, który przypomina daszki, lepiej odparowuje soki, tłuszcze i marynaty. Dodatkowo lepiej zachodzi na nim reakcja Maliarda.
Dwustronne ruszty w grillach Broil King są najlepszymi na rynku. Zapewniają wszystko, czego potrzebuje grillujący w każdych warunkach. Są najlepszym możliwym wyborem. Jednostronne ruszty są również dobrą opcją, szczególnie gdy porównamy je do innych opcji dostępnych na rynku jak ruszty żeliwne z płaską powierzchnią, cienkie ruszty stalowe i inne lekkie ruszty.
Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat rusztów poświęciliśmy im cały artykuł.
2. Palniki
W grillach gazowych z serii Monarch™ wykorzystano najlepsze na rynku, opatentowane palniki Dual-Tube™. Są to palniki, które posiadają wewnątrz drugą tubę, która wyrównuje ciśnienie gazu oraz ulepsza mieszankę gazu z tlenem. Technologia ta zapewnia równomierne rozprowadzenie gazu na całej długości palnika, a w rezultacie równomierną temperaturę na całej długości rusztów.
Dodatkowo palniki w grillach z serii Monarch™ mają o 20% większą średnicę (palniki Dual-Tube™ 32 mm średnicy, palniki tubowe w grillach Broil King - 25.5 mm średnicy), ważą o 44% więcej i są wykonane z grubszej stali szlachetnej. Z tego względu palniki z tą opatentowaną technologią mają aż 10 letni okres gwarancyjny w porównaniu do 5 lat na planiki w grillach z linii Royal™.
Palniki w obu grillach posiadają dwa, rzędy płomieni co powoduje, że rozprowadzenie ciepła od lewej do prawej strony grilla jest bardziej równomierne. Mając grilla z 3 palnikami, mamy tak naprawdę 6 rzędów płomieni. Palniki w grillach z jednostronnym rusztem, czyli Crown™, Crown™ Classic, Royal™, Porta-Chef™ posiadają palniki o mniejszej średnicy niż Dual-Tube™.
Palniki Dual-Tube™ są najlepszymi palnikami do grilli na rynku. Zapewniają moc, równomierny płomień oraz długowieczność. Podobnie jak w przypadku rusztów, w odniesieniu do innych palników na rynku, palniki tubowe Broil King, bez technologii Dual-Tube™ są świetnym wyborem. Posiadają dwa rzędy płomieni, długi 5 letni okres gwarancji producenta i dużą moc.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ich temat, to one również mają swój artykuł.
Ruszty oraz palniki to dwie najważniejsze i najbardziej zauważalne różnice między grillami z PGT i bez. Występują one również między grillami z serii Baron™ i Crown™ oraz Crown™ Classic.
3. Wysokość pokrywy
W grillu z serii Monarch™ pokrywa jest wyższa. Wpływa to na lepszą konwekcję wewnątrz grilla. Wyższa pokrywa powoduję, że można w grillu zmieścić kurczaka w pozycji pionowej na stojaku.
4. Okresy gwarancyjne
Okresy gwarancyjne w przypadku Monarcha są korzystniejsze. Piekarnik grilla, czyli pokrywa i dno objęte są dożywotnim okresem gwarancyjnym. W Royalu te elementy posiadają 10 lat gwarancji. Tak jak już wspominaliśmy, okres gwarancji na palniki jest 2 razy dłuższy w Monarchu.
5. Funkcje dodatkowe
Grill z serii Monarch™ występuje również w konfiguracji 390, czyli z rożnem. Jest to funkcja która jest niedostępna w Royalu.
6. Tył grilla
W grillach z serii Monarch™ tył urządzenia jest zabudowany. Dzięki temu szafka grilla jest jeszcze sztywniejsza i nie widać butli z gazem.
7. Większe grille
Monarch™ jest pierwszym i najtańszym grillem Broil King, który posiada system grillowania taki sam jak większe i droższe grille. Takie same ruszty znajdziemy w Signecie i Baronie a takie same palniki znajdują się w Regalu i Imperialu.
8. Różnice w wyglądzie
Pozostają jeszcze aspekty wizualne między urządzeniami. Na przykład w Monarchu pokrywa jest pokryta płaszczem ze stali szlachetnej, co powoduje, że prezentuje się lepiej od Royala.