Palnik boczny na podczerwień do grilla gazowego

Na temat tego, jak przygotować perfekcyjny stek już pisaliśmy, natomiast jak wybrać odpowiednie mięso rozmawialiśmy w wywiadzie z panem Mariuszem Białkiem. Aby ułatwić uzyskanie najlepszych rezultatów grillowania Broil King wprowadził nowość na sezon 2019 - palnik boczny na podczerwień. 

Czym jest palnik boczny na poczerwień?

Wysokowydajny boczny palnik na podczerwień (IR, infrared side burner) o mocy 2,9 kW (10 000 BTU) przeznaczony jest do generowania wysokich temperatur (sięgających około 800°C). Swoją konstrukcją przypomina plaster miodu wykonany z ceramiki. Wstrzyknięty do niego gaz pali się i rozgrzewa ceramiczną płytkę, która nagrzewa się dosłownie do czerwoności i emituje fale podczerwone. Przekazuje w ten sposób ciepło radiacyjne o bardzo wysokiej temperaturze.

Odlewany ze stopu aluminium korpus palnika odprowadza tłuszcz i odpadki do tacki na tłuszcz (takiej, jaką znasz ze swojego grilla). Aluminium jest odporne na korozję, co zapewnia trwałość na wiele lat. 

Tacka ociekowa palnika na podczerwień

Do czego służy palnik boczny na podczerwień?

Palnik boczny dedykowany jest do grillowania potraw w wysokiej temperaturze - najczęściej steków wołowych, ale jego zastosowanie ogranicza wyłącznie nasza wyobraźnia. Można używać go jak palnik kuchenki bocznej. Do sterowania temperaturą wykorzystuje się to samo pokrętło, co do standardowej kuchenki. Ze względu na aspekty techniczne, zakres jego obrotu został jednak ograniczony za pomocą specjalnych, dołączonych do zestawu nakładek.

Co jest takiego niezwykłego w palniku na podczerwień? Poprzez uzyskanie bardzo wysokiej temperatury grillowane mięso natychmiastowo się zamyka, zatrzymując w sobie wszystkie soki. To jest idea, która przyświeca temu produktowi - zatrzymać maksimum smaku i wilgotności wewnątrz steka. Następnie, skórka fantastycznie opieka się z zewnątrz, zyskując przyjemny karmelowy smak i piękną brązową barwę (reakcja Maillarda i proces karmelizacji). Palnik na podczerwień świetnie sprawdzi się do przyrządzania steków metodą reverse-sear lub sous-vide. Można użyć go również do podgrzewania wody i innych popularnych zastosowań tradycyjnej kuchenki bocznej. 

Ruszt z 9 mm prętów stali szlachetnej zapewnia wysoką trwałość oraz pozwala uzyskać charakterystyczną kratkę. Wymiary rusztu to 30 cm x 24,5 cm.

Wielkość rusztu z prętów stali szlachetnej palnika na podczerwień

 

Konstrukcja obudowy pozwala umieszczać ruszt na dwóch wysokościach, a specjalnie zaprojektowane dno odprowadza tłuszcz do zbiorniczka pod palnikiem.

Możliwość umieszczenia rusztu na dwóch wysokościach

 

Zalety palnika bocznego na podczerwień

+ bardzo wysoka temperatura

dodatkowa przestrzeń do grillowania

można przyrządzić jeden stek, bez konieczności rozgrzewania całego grilla

dostępny do starszych modeli grilli 

dostępny jako akcesorium

Wady palnika na podczerwień

+ ze względu na technologię wszystkie palniki na podczerwień nie pozwalają osiągnąć niskiej temperatury (np. do karmelizowania cebulki)

+ palnik musi byś osłonięty od wiatru

Kompatybilność i montaż palnika bocznego na podczerwień w kuchence bocznej grilla gazowego

Palnik boczny na podczerwień montuje się z łatwością w miejsce standardowej kuchenki bocznej w lewej półce grilla, a zestaw posiada wszystkie niezbędne elementy do montażu. Palnik IR jest kompatybilny z grillami Broil King serii Imperial™, Regal™ oraz Baron™ produkowanych od roku 2013, które od początku były wyposażone w kuchenkę boczną. Ze względów konstrukcyjnych palnik boczny na podczerwień nie pasuje do grilli do zabudowy. Kuchenki boczne, które posiadają gumowy wąż, wymagają wymiany węża na stalowy #S13473-079 (Imperial i Regal) #S13470-079 (Baron).

Palnik IR to doskonałe narzędzie dla wszystkich miłośników grillowania, którzy chcą udoskonalić swoje kulinarne umiejętności i odkryć nowe techniki przyrządzania potraw. Grillowanie z palnikiem IR to krok w stronę profesjonalnych efektów i wyjątkowego smaku. Palnik dostępny jest w wersji na gaz z butli oraz gaz ziemny.

Płomień pilot

Palnik na podczerwień Broil King jest jedynym palnikiem na rynku z płomieniem pilot. Jest to znajdujący się w rogu palnika, bardzo trudny w zdmuchnięciu płomień, który zawsze się pali i w sytuacji zgaśnięcia palnika IR (np. w wyniku podmuchów wiatru) samoczynnie go odpala. 

Palnik pilot

Technologia palnika IR

Palnik emituje fale podczerwone, czyli fale IR niewidoczne dla ludzkiego oka. Podczerwień wysyłana jest przez każde ciało wydzielające ciepło. Naturalnym źródłem promieniowania podczerwonego jest np. słońce lub ogień. Ze względu na swą konstrukcję promiennik podczerwieni umożliwia przetwarzanie dużej ilości dostarczonej do niego energii gazowej w ciepło, które jest z kolei oddawane poprzez powierzchnię promieniowania w postaci fal podczerwonych.

Czyszczenie palnika na podczerwień

Palnik czyścimy poprzez wypalenie, czyli pirolizę. Płytka ceramiczna czyści się sama bardzo szybko. Zanieczyszczenia z rusztu usuwamy za pomocą szczotki. Kolejny krok to konserwacja rusztu olejem. Należy pamiętać również o okresowym opróżnieniu tacki na tłuszcz.

Przewiń do góry