- Broil King®
- Blog
- Inne
- Siła marynaty na grilla - tajna broń
Siła marynaty na grilla - tajna broń
1. Marynata do wołowiny
Składniki:
- 10 ml gorczycy lub kolendry
- 10 ml czarnego pieprzu
- 30 ml musztardy Dijon
- 120 ml czerwonego wina
- 60 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Ziarna należy zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed położeniem na grilla mięso należy marynować przez minimum 2 godziny.
2. Marynata do cielęciny, jagnięciny, ryb i drobiu
Składniki:
- 125 ml soku z cytryny
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- 125 ml oliwy
- Rozmaryn (świeży lub suchy)
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej mieszance warto moczyć mięso nawet przez kilka godzin.
3. Boczek na grilla marynata
Składniki:
- 100 ml oliwy
- Chili (według uznania)
- Łyżka miodu
- Łyżka sosu sojowego
- Czosnek (do smaku)
Sposób przygotowania:
Marynata do boczku z grilla pasuje doskonale! Po wymieszaniu składników należy nasmarować go marynatą – wystarczy zrobić to nawet na godzinę przed grillowaniem.
Marynaty nigdy za wiele!
Przyrządzając marynatę na grilla, zrób jej więcej. W trakcie grillowania systematycznie smaruj nią mięso czy warzywa. To idealny sposób na podkreślenie ich smaku - także podczas grillowania.
Droga na skróty
Najszybszą marynatę do mięs „twardych” (takich jak np. rostbef) znajdziesz na sklepowej półce z sokami. Wystarczy namoczyć mięso w soku ananasowym przez około 10 minut.
Wyjątkowy smak – gwarantowany!