- Broil King®
- Blog
- Inne
- Wysokiej jakości stal szlachetna Broil King
Wysokiej jakości stal szlachetna Broil King
Stal szlachetna Broil King 430 i 304
Dlaczego stal szlachetna, której używamy najlepiej nadaje się do budowy grilli gazowych?
„Test magnetyczny” jest od dawna stosowany do testowania jakości stali – dlaczego tak jest?
Dziej się tak, ponieważ wysokiej jakości droga stal 304 zawiera nikiel, który jest metalem posiadającym silne właściwości magnetyczne. Nikiel poprawia plastyczność stali, która jest niezbędna do budowy łodzi. Stal szlachetna jest oczywiście zaprojektowana uwzględniając wysoce korozyjne warunki morskie, jeśli magnes przyczepi się do stalowej powierzchni oznacza to, że stal musi być wysokiej jakości, prawda? Logiczne, lecz nie jest to prawdziwe stwierdzeni. Dlaczego więc niektóre gatunki stali wytrzymują próbę słonego morskiego powietrza lepiej niż inne? To nie nikiel nadaje stali właściwości antykorozyjne, to zasługa:
Dodatku chromu
Po dodaniu do stali, chrom utlenia się tworząc cienką powłokę, która zapobiega rdzewieniu żelaza w stali. Stal szlachetna typu 304 zawiera 17-18% chromu, co jest postrzegane jako wystarczające do ochrony łodzi przed korozyjną wodą morską. Istnieje jednak inny gatunek stali – stal 430, który również ma 17% zawartości chromu. W przeciwieństwie do gatunku 304, stal 430 nie zawiera kosztownego niklu, dzięki czemu jest idealna do zastosowań, które wymagają wysokich właściwości antykorozyjnych, ale nie potrzebują, aby metal był szczególnie podatny na formowanie. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na stal zawierającą nikiel, jeśli tego nie potrzebujesz, kluczem jest chrom. Wyrzuć magnes.
Sposób wykończenia stali
Odstawmy na bok zawartość chromu. Jednym z czynników określających odporność na rdzę jest sposób, w jaki stal została wykończona. W surowej postaci powierzchnia stali jest bardzo porowata i musi zostać poddana procesowi obróbki i wykończenia tak, aby usunąć te niedoskonałości oraz zapobiec dostawaniu się zanieczyszczeń, które powodują korozję. Wykończenie stali jest elementem pochłaniającym największą część kosztów produkcji – jeśli twoje stalowe urządzenie jest tanie, możesz być pewny, że nie zostało ono dobrze wykończone.
Istnieją dwa sposoby na wykończenie stali – polerowanie (przypomina wygładzanie powierzchni), które jest łatwe i tanie oraz walcowanie (przypomina wałkowanie ciasta), co jest procesem kosztownym ale zapewniającym niesamowite rezultaty. Pamiętasz o warstwie tlenku chromu? Zobacz co się stanie, jeżeli stal zostanie poddana polerowaniu, a nie walcowaniu:
Grille gazowe Broil King są zbudowane z najwyższej jakości stali szlachetnej 430. Mamy również grille z serii Imperial™ i Regal™ wykończone ze stali 304. Wysoka zawartość chromu oraz walcowanie nadają fantastyczne właściwości antykorozyjne, ale istnieją pewne sposoby, które możesz wykorzystać, aby Twój grill wyglądał jak nowy mimo upływu lat:
- Gdy nie korzystasz z grilla, warto przechowywać go pod pokrowcem.
- Raz w miesiącu umyj grill roztworem ciepłej wody z płynem do naczyń.
- Warto natrzeć stalowe elementy zwykłym olejem roślinnym, aby zabezpieczyć powierzchnię przed rdzą powierzchniową, która może się pojawić w skutek dużej ilości żelaza lub soli w powietrzu.
- Wytrzyj tłuszcze i soki pozostawione przez żywność, ponieważ sprzyjają rdzewieniu.
- Gdy zauważysz przebarwienia koloru herbaty, użyj specjalnych środków do czyszczenia stali, nie pozwól aby oznaki rdzy pozostały nieleczone.