- Broil King®
- Blog
- Poznaj tajniki sztuki grillowania
- Ile gazu zużywa grill i jaki jest koszt grillowania na gazie?
Ile gazu zużywa grill i jaki jest koszt grillowania na gazie?
"Butla z gazem w grillach gazowych Broil King wystarcza średnio na 37 godzin grillowania, a średni koszt godzinnego grillowania to 1,60 zł."
Ustawienie pokręteł | 50% | |||
Cena butli | 48,00zł | |||
Pojemność butli | 11 000 gram | |||
Nazwa grilla | Moc palników | Ilosć zużytego gazu w gramach przez palniki główne w trakcie normalnego grillowania w ciągu 1 godziny | Możliwa ilość godzin grillowania na jednej 11kg butli z gazem | Koszt gazu na 1 godzine grillowania |
Porta-Chef | 5,25 | 191 | 58h | 0,83gr |
Gem 320 | 6,9 | 251 | 44h | 1,09zł |
Royla seria 300 | 8,8 | 320 | 34h | 1,40zł |
Cart seria 300 | 8,8 | 320 | 34h | 1,40zł |
Cart seria 400 | 11,4 | 414 | 27h | 1,81zł |
Crown seria 300 | 8,8 | 320 | 34h | 1,40zł |
Crown seria 400 | 11,4 | 414 | 27h | 1,81zł |
monarch seria 300 | 8,8 | 320 | 34h | 1,40zł |
Signet | 11,4 | 414 | 27h | 1,81zł |
Sovereign 90 | 12,0 | 436 | 25h | 1,90zł |
Baron seria 300 | 8,8 | 320 | 34h | 1,40zł |
Baron seria 400 | 11,4 | 414 | 27h | 1,81zł |
Baron seria 500 | 13,2 | 480 | 23h | 2,09zł |
Regal S490 Pro | 13,2 | 480 | 23h | 2,09zł |
Regal S590 Pro | 16,0 | 582 | 19h | 2,54zł |
Imperial XL | 17,6 | 640 | 17h | 2,79zł |
Kuchenka boczna | 2,7 | 98 | 112h | 0,43zł |
Palnik rożna | 4,4 | 160 | 69h | 0,70zł |
Warto zwrócić uwagę na powody dlaczego grillowanie na grillach Broil King jest tak tanie i co powoduje, że grille Broil King są tak wydajne. Tajemnica tkwi w wyjątkowej konstrukcji grilla oraz jakości wykorzystanych materiałów, co jednocześnie tłumaczy cenę grilli Broil King.
WAGA
PALNIKI I ZAWORY A MOC
Dla niektórych zaskakujące może być, że moc palników lub popularnie mówiąc grilla, nie jest kluczowa. Ponieważ grille gazowe Broil King są fantastycznie izolowane, posiadają zamknięte dno piekarnika oraz ciężkie elementy systemu grillowania, po rozgrzaniu nie wymagają dużej mocy palników aby utrzymać wysoką temperaturę. Działają jak termos i w dalszym ciągu posiadają mocne palniki, z tego względu mówimy że mają nadmiar mocy. Precyzyjne zawory Linear-Flow pozwalają grillującemu precyzyjne ustawić pokrętła oraz temperaturę, co powoduje, że zużycie gazu jest niskie. Dodatkowo palniki z technologią Dual-Tube posiadające 2 rzędy płomieni, równomiernie rozprowadzają temperaturę na całej długości oraz szerokości grilla. Powoduje to, że jeżeli chcemy podnieść temperaturę, możemy to zrobić szybko oraz wybiórczo. Oznacza to, że możemy podnieść temperaturę tylko w jednej sekcji grilla, dzięki mnogości palników oraz dedykowanym pokrętłom do każdego z nich.
IZOLACJA PIEKARNIKA
Piekarniki w grillach ogrodowych Broil King wykonane są w całości z odlewu aluminium lub z połączenia odlewu aluminium z elementami wykonanymi z dwóch ścian stali z pustką powietrzną izolującą grilla. Takie rozwiązania są drogie w wykonaniu, ale tworzą efekt termosu - w szybki i efektywny sposób możemy uzyskać wysoką temperaturę i jednocześnie ograniczyć straty ciepła. Ma to również wpływ na to, że grill zużywa mało gazu i butla wystarcza na wiele godzin grillowania. Każdy z piekarników Broil King posiada zamknięte dno piekarnika. W ten sposób nie powstaje efekt tak zwanego komina. Jest to sytuacja, gdzie otwierając pokrywę, gorące powietrze unosi się do góry, a w to miejsce zimne podmuchy zostają zassane od dołu przez duże otwory w dnie. Taka sytuacja nie występuje w grillach Broil King.
PRZEMYŚLANY DESIGN
Pomimo, że grille Broil King produkowane są w USA i Kanadzie, zostały dostosowane do potrzeb Polskiego rynku i mieszczą duże, 11 kg butle gazem. Wykorzystując tak dużą butlę, która mieści się w szafce pod każdym grillem Broil King, możemy grillować dłużej oraz taniej na jednej butli. Taniej, ponieważ patrząc na koszt zakupu 1kg gazu w małej 8kg i dużej butli 11 kg, w przypadku polecanej 11 kg butli jest on dużo tańszy.
WYBRÓR GAZU
Jaką butlę z gazem wybrać do grilla
Z tego względu grille innych marek mające taką samą moc palników, będą zużywały więcej gazu podczas identycznego grillowania.