Grillowanie pośrednie i bezpośrednie na grillu gazowym

O co chodzi w grillowaniu bezpośrednim?

Jak w każdym grillowaniu, chodzi o dobre jedzenie! Grillując tuż nad palącym się źródłem ciepła, grillujesz bezpośrednio. Grillowanie bezpośrednie zwykle odbywa się w zakresie wysokich temperatur i często jest utożsamiane z pieczeniem. Jest zalecane do grillowania dań takich jak steki, kotlety wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, hamburgery, kiełbaski, kebaby. Sprawdź  bazę wspaniałych przepisów Broil King.

Przepis na bezpośrednie grillowanie

  • Usuń wszelkie zanieczyszczenia z rusztów do grillowania. Zawsze zaczynaj od czystego grilla.  Sprawdź  ofertę narzędzi do czyszczenia grilla.
  • Rozgrzej grill aż do uzyskania wysokiej temperatury przez 5-10 minut, następnie zmniejsz temperaturę na średnią. 
  • Za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza oleju zwilż ruszty, aby zapobiec przywieraniu podczas grillowania. Pamiętaj, że jedzenie łatwo przykleja się do suchych rusztów. 
  • Rozpocznij grillowanie i uważnie przysłuchuj się dźwiękom grillowania. Jeśli słyszysz charakterystyczne skwierczenie, grillowanie przebiega prawidłowo. Skwierczenie oznacza, że grillujesz z wystarczającą ilością ciepła, aby wspaniale przyrumienić zewnętrzną część jedzenia. 
  • Zadbaj o idealne wypieczenie z każdej strony. Nie zapomnij odwrócić potrawy. Odwracanie dodaje znaki przypalenia w różnych kierunkach. Celuj w krzyżujący się wzór, taki jak w przypadku przygotowywania perfekcyjnych steków.  Sprawdź jakich narzędzi użyć do bezpiecznego odwracania potraw. 

Ustawienie palników głównych w grillu gazowym do grillowania bezpośredniego

Przydatne akcesoria do grillowania:

Akcesoria do czyszczenia i konserwacji 

Grillująć bezpośrednio pamiętaj o anatomii grillowania. Spójrz na poniższy schemat. 

Jak grillować pośrednio?

Grilluj świadomie! Nie spiesz się, grillowanie pośrednie to nie wyścig! Pamiętaj, że ten pośredni sposób grillowania przyda Ci się wtedy, gdy grillujesz większe porcje mięsa. Potrawy nie są umieszczane nad źródłem ciepła, ale starannie grillowane przez gorące powietrze otaczające danie. 

Ustawienie palników głównych w grillu gazowym do grillowania bezpośredniego

 

  • Wyczyść grill prawidłowo, spalając resztki jedzenia. Następnie użyj szczotki do grilla, by usunąć zwęglone zanieczyszczenia, aby nie przykleiły się do świeżej żywności.
  • Rozgrzej grill do docelowej temperatury pieczenia, ustawiając wszystkie lub niektóre palniki na niższą temperaturę.
  • Niektóre palniki można pominąć, podczas gdy inne są włączone.
  • Użyj tacy ociekowej, aby złapać spadające soki lub napełnij płynem smakowym i aromatami, aby dodać słodyczy i aromatu. Ustaw miskę ociekową bezpośrednio na Flav-R-Waves.
  • Umieść produkty spożywcze na grillu. Zamknij pokrywkę i pozwól mu się ugotować.
  • Sprawdzaj okresowo, aby monitorować temperaturę wewnętrzną i zewnętrzną gotowość. Pieczone potrawy powinny być złotobrązowe i idealnie ugotowane w środku.

Metoda grillowania pośredniego przypomina pieczenie z termoobiegiem w kuchennym piekarniku. Na grillach gazowych Broil King jest to możliwe dzięki wyjątkowej budowie piekarnika. Więcej na ten temat dowiesz się, czytając artykuł - Piekarnik w grillu gazowym. Przygotowywany posiłek nie wymaga obracania. Podczas pieczenia można go nawilżyć marynatą przy użyciu silikonowego pędzla. W celu uzyskania najlepszego efektu należy skorzystać z brytfann i dedykowanych stojaków. Rezultaty są wyśmienite.

Z czym grillować pośrednio?

Grillowanie pośrednie na grillu z użyciem brytfanny jest rewelacyjnym rozwiązaniem. Soki i marynata, które skapują do brytfanny, mieszają się z jej zawartością. Odparowując, mieszanina wydziela cudowne aromaty oraz nawilża potrawę, dzięki czemu pieczeń, żeberka czy drób są pyszne i soczyste. W celu uzyskania takiego rezultatu wykonaj następujące kroki:
  • Wyciągnij z grilla ruszt, a następnie umieść brytfannę bezpośrednio na aromatyzerze Flav-R-Wave™.
  • Do brytfanny wlej wodę, sok owocowy albo wino. Do wieprzowiny dobrze pasuje piwo z sokiem jabłkowym. W trakcie grillowania uzupełniaj zawartość, nie dopuszczając, aby brytfanna była sucha.
  • Włóż ponownie ruszt (możesz jednocześnie grillować coś na nim).
  • Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie zmniejsz ustawienie na pozycję Medium lub Medium/Low.
  • Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego, aby zapobiec przywieraniu jedzenia, następnie umieść mięso na ruszcie, bezpośrednio nad brytfanną.
  • Zamknij pokrywę, usiądź i zrelaksuj się do czasu, aż Twoje potrawy napełnią się niesamowitym smakiem.
 
Można grillować, wykorzystując palnik. Aby grillować pośrednio z użyciem palnika, wykonaj następujące kroki:
  • Umieść brytfannę na aromatyzerze Flav-R-Wave™, po stronie grilla gdzie wyłączysz przynajmniej jeden z palników.
  • Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie wyłącz przynajmniej jeden palnik.
  • Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego, aby zapobiec przywieraniu jedzenia.
  • Gdy grillujemy wołowinę lub wieprzowinę, najpierw opiecz mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym ruszcie nad zapalonym palnikiem, następnie przełóż mięso nad wyłączony palnik.
  • Zmniejsz temperaturę, aby dostosować ciepło do rodzaju potrawy (najczęściej pozycja Medium).
  • Ten sposób daje świetne rezultaty nie tylko dla pieczeni, ale także grubszych steków, kotletów oraz kawałków kurczaka z kością.

 

Przydatne akcesoria:

 

Brytfanny do grillowania     Stojaki i wieszaki do grillowania

Kontroluj temperaturę!

Istnieje wiele sposobów regulacji temperatury podczas grillowania pośredniego. Spójrz na kombinacje, których możesz użyć.

Grillowany pośrednio posiłek nie wymaga obracania. Można go nawilżyć marynatą przy użyciu silikonowego pędzla. W celu uzyskania jeszcze lepszych doznań z grillowania skorzystaj z zestawu akcesoriów DO MORE, które zaskoczą Cię wszechstronnością i możliwościami. Rezultaty będą wyśmienite. Sprawdź ofertę akcesoriów DO MORE. 

Co się dzieje z moim jedzeniem podczas grillowania?

Intryguje Cię smak i wygląd grillowanych potraw, ale chciałbyś wiedzieć, jak proces grillowania wygląda od wewnątrz? 
Wewnątrz grilla energia promieniuje z palników, które stanowią główne źródło ciepła na metalowe powierzchnie do gotowania, takie jak akcesoria lub ruszty do gotowania.  
Metal pochłania energię cieplną i tymczasowo ją zatrzymuje, ładując się, podobnie jak bateria.

Kiedy smażysz lub grillujesz, ta energia jest przenoszona przez bezpośredni kontakt z powierzchnią do gotowania na żywność.  


Im więcej ciepła przewodzącego, tym większa moc pieczenia. Promieniowanie i w mniejszym stopniu ciepło konwekcyjne sprawia, że znak przypalenia jest zwykle czarny, ale obszar wokół niego jest złotobrązowy lub szary. Brązowe powierzchnie powstają w wyniku promieniowania cieplnego i procesu zwanego reakcją Maillarda. Sprawdź artykuł i dowiedz się więcej. 

Przewiń do góry