Grillowanie na dwustronnych rusztach

Rynienkowa pozycja rusztów do grillowania

Kładąc ruszt w pozycji rynienkowej, zyskasz cztery zalety:

  1. Lepsze odprowadzenie tłuszczów. Jeżeli grillujesz coś tłustego jak karkówka lub mocno marynowane mięso, najlepiej położyć ruszt w pozycji rynienkowej, ponieważ kanaliki w ruszcie odprowadzą nadmiar tłuszczu lub marynaty do krawędzi piekarnika, zapobiegając przypaleniu.
  1. Bardzo mała odległość między żeberkami rusztu, bo zaledwie 6 mm, zapobiega wpadaniu małych kawałków takich jak krewetki, drobnych warzyw oraz innych. Mała odległość między żeberkami zapobiega również rozpadaniu się potraw na ruszcie, np. burgery łatwiej grillować w pozycji rynienkowej. Sery takie jak oscypki i halloumi, które stają się miękkie podczas grillowania, nie spłyną pod ruszt.
  1. Ruszt w pozycji rynienkowej natychmiastowo z kanalika odparowuje wszystko, co się w nim znajduje. Dzięki temu potrawy mają więcej smaku oraz są bardziej soczyste. Mała powierzchnia styku potraw z rusztem zapobiega ich przypaleniu. 
  1. Ruszt w pozycji rynienkowej może również posłużyć do podduszania potraw na ruszcie, przy jednoczesnym grillowaniu. 

Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji rynienkowej:

  • karkówka,
  • warzywa,
  • ryby,
  • sery np. oscypek lub halloumi,
  • inne drobne potrawy.

Ułożenie rusztów pod kątem! NOWOŚĆ

Od 2021 roku w grillach gazowych z serii Baron, można włożyć dwustronny żeliwny ruszt pod kątem. Układając ruszt w ten sposób w pozycji rynienkowej, uzyskujemy jeszcze lepsze odprowadzenie nadmiaru tłuszczu, w rezultacie czego ograniczamy ilość nadmiernych płomieni, które mogą przypalać nasze potrawy. 

Dachowa pozycja dwustronnego rusztu

Ruszt w pozycji stożkowej to moc oraz niepowtarzalny i charakterystyczny wygląd.

  1. Strona stożkowa dzięki dachowej konstrukcji odparowuje wszystko, co wycieknie z grillowanych dań np. tłuszcze, soki i marynaty. Dzięki temu nasze potrawy mają charakterystyczny smak bbq. 
  1. Dachowa konstrukcja promieniuje IR (fale podczerwone) dzięki czemu, na powierzchni potraw dochodzi do karmelizacji i reakcji Maillarda. Turbo smak!
  1. Mała powierzchnia styku z daniami zapobiega przypaleniu i gwarantuje ogromną moc. Powierzchnia odbierająca ciepło od palników jest kilkukrotnie większa od powierzchni przekazującej ją do potraw. Z tego względu jest to idealna pozycja do grillowania steków w wysokiej temperaturze. 

Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji dachowej:

Podsumowując:

Górna półka w grillu

Cechy charakterystyczne

Niższa temperatura pieczenia oraz brak bezpośredniego płomienia. Pieczenie na górnej półce przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku. 
Górna półka w grillu jest też świetnym miejscem na odłożenie ugrillowanych potraw, aby pozostały ciepłe. 

Przykładowe potrawy do grillowania na górnej półce:

  • bułki do hamburgerów,
  • grzanki,
  • kiełbasa,
  • ziemniaki,
  • kukurydza,
  • kaszanka.

Jak obrócić dwustronny ruszt w grillu gazowym?

Zmiana pozycji dwustronnego ruszt Flav-R-Cast™ jest prosta. Można to zrobić, gdy ruszt jest gorący i tłusty. Do tego celu najlepiej wykorzystać wielofunkcyjny uchwyt.

Zobacz materiał wideo jak obrócić dwustronny ruszt Flav-R-Cast™

🔥 Pigułka wiedzy o ruszcie w grillu gazowym 🔥

Przewiń do góry