- Broil King®
- Blog
- Poradnik
- Piroliza grilla gazowego - czyszczenie przez wypalenie
Piroliza grilla gazowego - czyszczenie przez wypalenie
Co to jest piroliza?
Jak prawidłowo przeprowadzić proces pirolizy ?
Zalecamy jednak, aby wypalić grilla od razu, a następnie zakonserwować ruszty.
3. Ustawiamy pokrętła w pozycji OFF, następnie otwieramy pokrywę i pozostawiamy na 3 minuty, aby ruszty się ochłodziły. Następnie przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej zmiatamy zwęglone pozostałości z rusztu górnego oraz rusztów głównych.
To bardzo ważne, aby ruszty konserwować po każdym grillowaniu.
5. Ostatnim etapem jest opróżnienie i wyczyszczenie rynny oraz tacki na tłuszcz. Czynność wykonujemy po każdym grillowaniu.
6. Raz w miesiącu należy przeprowadzić gruntowne czyszczenie grilla. W tym celu realizujemy punkty 2, 3 oraz 5. Następnie za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyciągamy ruszty i czyścimy aromatyzery przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej.
7. Kolejnym etapem jest oczyszczenie ścianek bocznych i dna piekarnika. Świetnie sprawdzi się uchwyt wielofunkcyjny lub szeroka szczotka z włosiem ze stali szlachetnej. Zgromadzony popiół i pył odkurzamy.
8. Ostatnim etapem jest konserwacja. Wkładamy aromatyzery i pokrywamy je warstwą tłuszczu roślinnego, a następnie tę samą czynność przeprowadzamy dla rusztów. W tym celu należy posłużyć się rozpylaczem oleju lub pędzelkiem z silikonowym włosiem.