- Broil King®
- Blog
- Porady techniczne
- Czy tacki aluminiowe na grilla są bezpieczne?
Czy tacki aluminiowe na grilla są bezpieczne?
Aluminium jest toksyczne
Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia wykazali, że folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla naszego organizmu. Co więcej, podgrzewanie jej i jedzenie pokarmów, które miały z nią kontakt sprzyja magazynowaniu się aluminium w naszych kościach i mózgu. To z kolei ma silny związek z zachorowaniami na różne choroby, w tym Alzhaimera oraz osteoporozę. Prowadzone przez naukowców badania pokazały również, że aluminium może mieć wpływ na nieodwracalne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią. Nie bez powodu na grillowych tackach aluminiowych napisane jest "Prosimy nie stosować produktów o charakterze kwasowym".
W Polsce panuje przeświadczenie, że grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe, ponieważ zabezpieczają przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wtedy wydziela toksyczne substancje. Dotyczy to jednak wyłącznie grilli węglowych, ponieważ w grillach gazowych nie ma rozgrzanego węgla i ognia. Są jedynie rozgrzane aromatyzery, więc używanie tacki w celu zabezpieczenia przed rakotwórczym węglem nie ma najmniejszego sensu.
Tacki aluminiowe blokują powstawanie smaku
Używanie tacek aluminiowych na grillu gazowym jest nie tylko niezdrowe, ale i niekorzystne. O ile na grillu węglowym nie chcemy, aby soki skapywały na rozgrzany węgiel i uwalniały substancje rakotwórcze, o tyle na grillu gazowym skapywanie jest pożądane. Właśnie dzięki spływaniu soków na rozgrzane aromatyzery, które odparowują je z powrotem w przestrzeń rusztu, powstaje smak i aromat grilla. Grillowanie na tackach aluminiowych blokuje ten proces, tak samo, jak reakcję Maillarda i proces karmelizacji - czyli powstawanie pięknych śladów grillowania - o którym więcej możecie przeczytać tutaj. Jeżeli przygotowywane przez nas potrawy są bardzo tłuste lub mocno soczyste i skąpane w marynacie to możemy ograniczyć nadmierne skapywanie płynów poprzez ułożenie rusztów w pozycji rynienkowej. W takim ustawieniu płyny gromadzą się w kanalikach na powierzchni rusztów i już w tym momencie zaczynają być odparowywane do potrawy, nadając jej niepowtarzalny smak i wilgotność. Nadmiar odprowadzany jest natomiast na boczne ścianki, przez co zmniejszamy skapywanie bezpośrednio na aromatyzery i palniki, ograniczając powstawanie płomieni. Takie ustawienie doskonale zastępuje działanie tacki aluminiowej, której domyślną rolą jest właśnie zatrzymanie tego nadmiaru tłuszczów i soków, które mogą skapywać. Co więcej, tacki aluminiowe dają złudne wyobrażenie nawilżania potraw, gdy tymczasem płyny gromadzące się w nich zaczynają się spalać czemu towarzyszy często gorzki posmak spalenizny w potrawach.
Jeżeli cenisz wygodę, tacka do grilla Ci ją zapewni. My polecamy jednak perforowane brytfanny stalowe, które są zdrowe, nie blokują powstawania smaku, dzięki większym otworom umożliwiającym skapywanie, nie zaśmiecają środowiska, są trwałe i co ważne, nie wyginają się przy podnoszeniu.