Comber jagnięcy z grilla - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Jagnięcina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

Tak
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

Tak
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

65
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250

Comber jagnięcy to mięso które doskonale pasuje na wyjątkową okazję. To delikatne mięso które lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Dziś mamy dla Was przepis na comber jagnięcy grillowany w całości. Tak przyrządzone mięso będzie bardzo soczyste i na stanie będzie ozdobą świątecznego stołu. Wiosna zawitała do Polski na całego dlatego radzimy wykorzystać ten czas na rodzinny obiad w ogrodzie.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:

  • 350 g comber jagnięcy

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:

  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • ½ pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

DO PODANIA:

  • młoda marchewka
  • szparagi
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie combra jagnięcego do grillowania

Zacznij od przygotowania marynaty. Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli rozetrzyj w moździerzu ze szczyptą grubej soli. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, syrop klonowy i wymieszaj z oliwą. Comber umyj i osusz, natrzyj dokładnie marynatą przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Razem z mięsem możesz zamarynować młode marchewki oraz szparagi które uzupełnią całość dania.

Grillowanie combra jagnięcego

Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, pozwól mu nabrać temperatury pokojowej i oprósz solą. Rozgrzej grill gazowy do 250°C, ustaw palniki w pozycji medium-low i posmaruj ruszt olejem. Zacznij od marchewek, ponieważ one potrzebują trochę więcej czasu połóż je na grillu zamknij pokrywę i poczekaj 10 minut. Po tym czasie przełóż marchewki na drugą stronę a wolne ruszta spryskaj olejem. Mięso połóż na grillu kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90° aby uzyskać wzór charakterystycznej kratki. W tym samym czasie do marchewki dołóż szparagi. 

Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu. W tej pozycji grilluj jeszcze 5-6 minut, aby dokładnie kontrolować stopień wysmażenia mięsa użyj termometru błyskawicznego. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie medium. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujesz comber jagnięcy grilluj do temperatury 50-65° co może dać różnica 2-3 minut na grillu.

Temperaturę wewnętrzną najlepiej kontrolować wykorzystując termometr grillowy. Jeżeli comber nie osiągnął pożądanej temperatury, najlepiej odłożyć go na górną półkę w grillu i zaczekać aż osiągnie wypieczenie, którego oczekujesz. Polecamy termometr z dwoma sondami

Podawanie combra jagnięcego z dodatkami

Po ściągnięciu mięsa z grilla daj mu chwilę odpocząć, pokrój na mniejsze części i podawaj z warzywami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:

  • 350 g comber jagnięcy

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:

  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • ½ pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

DO PODANIA:

  • młoda marchewka
  • szparagi
recipe mask
Przewiń do góry