- Broil King®
- Blog
- Porady techniczne
- Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?
Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?
Żeliwo to doskonały materiał do produkcji rusztów grillowych. Dzięki wysokiej pojemności cieplnej, rozgrzane ruszty żeliwne świetnie utrzymują temperaturę, co umożliwia wielokrotne obracanie mięsa w tym samym miejscu i uzyskanie idealnego efektu skwierczenia. Żeliwo równomiernie rozprowadza ciepło, sprawiając że grillowanie staje się łatwiejsze i bardziej efektywne. Jednakże, żeliwo to stop żelaza o wysokiej zawartości węgla, co czyni je podatnym na rdzewienie.
Aby zminimalizować ten problem, ruszty Broil King pokryte są emalią porcelanową, która stanowi warstwę ochronną przed rdzą. Emalia ta jest przepuszczalna. Pozwala to rusztom "oddychać" w trakcie rozszerzania i kurczenia się pod wpływem zmian temperatury. Jednak ze względu na tę przepuszczalność, powłoka wymaga również regularnej konserwacji. Pozostawiona bez opieki może ulec utlenianiu, co prowadzi do pojawienia się rdzy.
Ruszty z żeliwa wymagają więc ciągłej konserwacji w celu zwiększenia ich wydajności, długowieczności oraz wygody użytkowania. Warstwa oleju zabezpiecza ruszt przed rdzewieniem i stwarza powłokę, która zapobiega przywieraniu potrawy do rusztu. Aby zabezpieczyć ruszt na dłużej, warto używać oleju o wysokim punkcie dymienia.
Ruszty powinny być pokrywane olejem przed i po grillowaniu. Będą funkcjonować lepiej, jeżeli będziemy grillować często. Poruszając kwestię wyboru oleju, polecamy rafinowany olej rzepakowy lub olej ryżowy. Natomiast z naukowego punktu widzenia, ze względu na wysoki punkt dymienia, najlepszy jest olej z awokado (aż 270°C).
Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów rafinowanych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | Punkt dymienia w °C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z awokado | 270°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z nasion moreli | 257°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej migdałowy | 257°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z gorczycy | 254°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej rzepakowy | 240°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej kukurydziany | 238°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej palmowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej sojowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej ryżowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej sezamowy | 229°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzechów ziemnych | 225°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzehów laskowych | 221°C |
Rafinowany olej roślinny | Oliwa Pomace | 220°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej słonecznikowy | 220°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z pestek winogron | 216°C |
Rafinowany olej roślinny | Tłuszcz kokosowy | 205°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzechów włoskich | 204°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej rycynowy | 200°C |
Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów nierafinowanych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | PUNKT DYMIENIA W °C |
Nierafinowany olej roślinny | Oliwa (Extra Vergine) | 191°C |
Nierafinowany olej roślinny | Tłuszcz kokosowy | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej kukurydziany | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej sezamowy | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z orzechów włoskich | 165°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z pestek dyni | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej konopny | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej sojowy | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej rzepakowy | 130°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z orzechów pistacjowych | 121°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej słonecznikowy | 107°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej lniany | 107°C |
Tabela temperatur dymienia tłuszczów zwierzęcych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | PNUKT DYMIENIA W °C |
Tłuszcz zwierzęcy | Łój wołowy (rafinowany) | 220°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Smalec (rafinowany) | 218°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Tłuszcz kaczy | 205°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Tłuszcz gęsi | 205°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Masło klarowane | 200°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Smalec | 188°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Masło | 135°C |
* Dane pochodzą ze strony Smażymy - portal gastronomiczny https://smazymy.com/ranking-punktow-dymienia/
Jeśli grill nie będzie używany przez dłuższy czas, powinien być wyczyszczony, a ruszty i palniki lekko pokryte olejem w celu przedłużenia ich życia.
Najlepszym sposobem na pokrycie rusztu olejem jest wykorzystanie rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Olej najlepiej nakładać na ruszt w temperaturze około 100°C / 120°C. Wówczas ruszt jest rozgrzany i rozszerzony, dzięki czemu olej wniknie głęboko w jego strukturę. Pod wpływem temperatury olej przestaje być olejem i staje się polimerem, czyli substancją o bardzo dużej masie cząsteczkowej i silnych łączeniach molekularnych.
Grille gazowe Broil King charakteryzują się imponującą mocą, co pozwala na szybkie osiąganie wysokich temperatur. Zalecamy rozpoczynanie procesu grillowania od ustawienia pokręteł na pozycję "High" w celu rozgrzania grilla, a następnie obniżenie mocy do średniego poziomu, aby uniknąć przypalania potraw. W przypadku grillowania w bardzo wysokich temperaturach, na przykład podczas przygotowywania steków czy pizzy, warto pamiętać, że intensywne nagrzewanie wypala warstwę ochronną z tłuszczu. Dlatego po długim grillowaniu na maksymalnej mocy, należy szczególnie zadbać o dokładną konserwację grilla, aby zapewnić jego długotrwałą sprawność.